Přesun americké letadlové lodě Harry Truman z Perského zálivu do Středozemního moře má ukázat Rusku pružnost amerických sil, píše list The Wall Street Journal s odkazem na vojenský zdroj z Washingtonu. Jak sdělil washingtonský zdroj, přesun lodě je „signálem pro Moskvu a demonstrací pružnosti a měřítka působení vojenského námořnictva." Připomněl listu, že se letadlová loď bude nacházet v zóně odpovědnosti Evropského velení a zasazovat údery proti zóně odpovědnosti Centrálního velení (na cíle v Sýrii a Iráku).


„Zajistí to jistou potřebnou přítomnost v Středomoří, abychom…zdrželi Rusy…Nepředvídatelnost toho, co jsme učinili s Trumanem, má je donutit, aby si to dvakrát uvážili," dodal zdroj.

Admirál Bret Batchelder prohlásil, že plavba lodě z Perského zálivu přes Suezský průplav má předvést spojencům z NATO věrnost USA podpoře rovnováhy vojensko-námořních sil v Středomoří. „Je to demonstrace schopností. Určitě…Jsou nepochybně chlapi, kteří to sledují, a je to prostě názorná ukázka toho, co dokážeme," dodal.

Americká letadlová loď Harry Truman se nachází v Středomoří za účelem zasazení úderů na pozice teroristů fronty Islámský stát v Sýrii a Iráku. V červnu se k ní má připojit letadlová loď Dwight Eisenhower. Po určitém čase se má Harry Truman vrátit po osmi měsících bojové služby do USA. Více: 

    Zdroj: wsj.com