Bojovníci v Rusku zakázané teroristické skupiny Islámský stát pohrozili, že vyhodí do povětří egyptské pyramidy v Gíze. Patřičný šot umístili na Internetu. Na videozáznamu ukázali zboření starobylého chrámu Nabu ve městě Nimrudu na severu Iráku. Antická památka stará přes dva a půl tisíce let byla zničena loni v březnu. Teroristé ujistili, že stejný osud čeká také egyptské pamětihodnosti. Na jimi zveřejněném videozáznamu se střídají výbuchy v Iráku a buldozery, které bourají stavby v Ninive, se zobrazeními starověkých pyramid a soch Sfingy.

Poté islamista na pozadí neidentifikovaných trosek prohlašuje, že budou zbořeny všechny starobylé stavby postavené „nevěrnými".

Jak připomíná The Daily Mail, Islámský stát už zničil řadu objektů kulturního a historického dědictví. Mj. v květnu 2015 barbarsky zničili teroristé starověké památky v Palmýře. Koncem března 2016 osvobodila syrská armáda toto město od bojovníků IS. UNESCO později oznámila, že teroristé prodali část historických památek z Palmýry a vydělali na tom 36 milionů USD.