Jako výraz soucitu a pokroku zakáže Nepál obětování zvířat, které je svým rozsahem největší na světě. Pravděpodobně jste už slyšeli o každoročním festivalu psího masa v Yulinu. Víte však také o hromadných jatkách v nepálském Gadhimai? Podle deníku Times of India se během této události, která se poslední tři století koná každých pět let, zdi chrámů zbarvily krví zvířat popravených ve jménu tradice. Díky snahám aktivistů se však tato slavnost oficiálně ruší.  


„Předsednictvo chrámu v Gadhimai tímto oznamuje úřední rozhodnutí o zrušení zvířecích obětí. S vaší pomoci můžeme zajistit, že v Gadhimai v roce 2019 krev nepoteče. Můžeme také zajistit, aby se festival Gadhimai 2019 stal skutečnou oslavou života. Naše srdce těžknou s každým ztraceným životem. Je načase změnit starou tradici. Je na čase nahradit krutost a zabíjení za mírumilovné uctívání a oslavy,“ řekl Ram Chandra Shah, předseda nepálského chrámu  Gadhimai.


Toto rozhodnutí je výsledkem přísného vyjednávání a kampaně nepálské organizace na ochranu zvířat (Animal Walfare Network Nepal – AWNN) a humanitární organizace Humane Society International/India (HSI/India). Jejich práce ale zdaleka není u konce. Aktivisté budou muset stoupence festivalu přesvědčovat a vzdělávat ještě dalších pár let před konáním příští slavnosti. 

Gauri Maulekhi z organizace HSI/India tisku prozradil:

„Jedná se o vítězství soucitu, který zachrání bezpočet zvířecích životů. Být přítomni krveprolití v Gadhimai bylo pro nás vždy zdrcující a tvrdě j sme pracovali zákazu těchto praktik v budoucnu.“