Rasistické obrázky a žerty se staly mimořádně populární mezi Rusy, kteří byli vychováni sovětskými kreslenými filmy s jejich „karikaturním a urážlivým" vztahem k lidem s tmavou pletí, píše The Guardian. Kultura zobrazení Afroameričanů v Rusku bere svůj počátek v době SSSR a studené války, kdy sovětská propaganda šířila informaci o krutém zacházení s lidmi s tmavou barvou pleti v USA, píše vydání.


I když v Sovětském svazu vystupovali lidé ušlechtile proti rasové diskriminaci a poskytovali nezbytnou finanční podporu lidem s tmavou pletí, nikdo neměl jasnou představu o správné politice v jejich zobrazení, a v protirasistické propagandě se používalo často urážlivých stereotypů, podotýká autor článku.

Mj. v jednom ze sovětských propagandistických kreslených filmů Mister-Twister měl Afroameričan velmi tmavou pleť, jasně červené rty, široký úsměv a příliš výrazné rysy. A v animovaném filmu Malý člun měly africké děti schopnost komunikovat se zvířaty, což je podle názoru The Guardian „narážkou na to, že africké děti mají se zvířaty více společného, než ruské".

„Rusové vychovaní sovětskými animovanými filmy snad špatně chápou, jak vypadá ve skutečnosti rasismus", uzavírá The Guardian.