Další v pořadí průjezd amerického konvoje přes území Čech, který se má konat podle slov ministra obrany ČR Martina Stropnického koncem května (z Německa a Pobaltí na cvičení NATO Saber Strike 2016) nevyvolává u všech lidí v zemi nadšení. Je to další předvádění svalů, Češi se nebojí ohrožení zvenku, domnívá se poslanec za ČSSD, předseda meziparlamentní skupiny Česko — Srbsko v Poslanecké sněmovně Jaroslav Foldyna.


Foldyna: Takový průjezd by byl zcela obyčejnou událostí. Česká republika jako člen NATO musí poskytovat své území k přemísťování vojsk na jednu nebo druhou stranu. Problém je v tom, jak jsou prezentovány takové pochody. Otevřeně je používají k politickým cílům, jako akt politického zastrašování, předvádění vojenské síly. Právě proto se pokaždé rozhořívají silné vášně. Já bych se k té koloně choval neutrálně — no, projely vojenské kolony, tak projely, vzhledem k našim spojeneckým povinnostem, kdyby… média kolem toho nepořádala absolutně nemístnou PR akci.

Loňské defilé vojáků USA ze cvičení v Pobaltských zemí, jejich třídenní pobyt v ČR, stálo Američany 7,3 milionů dolarů. Současný konvoj je více než značně početná: 800 lidí, 250 jednotek vojenské techniky. Proč neušetřit a neposlat je po železnici, což je očividně levnější?

Právě proto, že cíl konvoje je i politický, ideový, opakuji — je to přehlídka vojenské síly, hra svalů, což pouze zvyšuje mezinárodní napětí. Máme to zapotřebí?

Ministr Stropnický řekl, že tentokrát budou Američany doprovázet čeští vojáci, že se plánuje společné cvičení obou armád. S cílem ukázky česko — americké jednoty?