Moskva dělá ponorky, které je pro Vojenské námořnictvo USA stále těžší zachytit a sledovat, řekl televiznímu kanálu CNN velitel Sjednoceného velení NATO v Neapoli a Vojenského námořnictva USA v Evropě a Africe admirál Mark Ferguson. „Ponorky, které nyní pozorujeme, jsou mnohem méně viditelné. Vidíme, že (Rusové) mají pokrokovější systémy zbraní a raketové komplexy, které mohou ostřelovat pozemní cíle na velkou vzdálenost. Vidíme rovněž, že úroveň jejich přípravy se zvyšuje úměrně tomu, jak se rozvinují v oblastech stále více vzdálených svým výsostním vodám", prohlásil Ferguson.


Řekl, že Moskva spatřuje hrozbu v rozšiřování NATO na východ a snaží se znemožnit aktivitu USA a NATO v regionu tzv. blízkého zahraničí Ruska.

Kvůli znepokojení akcemi ruských ponorek zahajují USA a jejich spojenci v NATO nový program manévrů pro nacvičování protiponorkových operací, a rozvíjí nové zbraně včetně hlídkových protiponorkových letadel P-8 Poseidon, dodal Ferguson. V současné době má NATO ve výzbroji 53 ponorek, ale v souvislosti s tím, že část z nich má být vyřazena z provozu, a také kvůli nejnovějším rozpočtovým plánům se jejich počet sníží na 41 do roku 2020.

Bývalý vrchní velitel sil USA a NATO v Evropě admirál ve výslužbě James Stavridis ze své strany televiznímu kanálu sdělil, že USA v současné době nemohou na 100 % kontrolovat akce ruských ponorek.

„Naše útočné ponorky jsou sice lepší, ne však o mnoho. Ruské ponorky představují reálnou hrozbu letadlovým lodím Vojenského námořnictva USA", prohlásil Stavridis.