Válka je trestem za bezbožnost na východě Ukrajiny, tvrdí patriarcha Filaret, stojící v čele ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu. Z tohoto důvodu konfliktem trpí právě oni, a nikoliv zbožní obyvatele západních oblastí, věří tento dobrý křesťan. A nakonec budou „ruští agresoři“  potrestáni Bohem, stejně jako tomu bylo s hitlerovským Německem. …


Podle vedoucího ukrajinské pravoslavné církve kyjevského patriarchátu Filareta, došlo k ozbrojenému konfliktu v Donbasu proto, že tento region má mnoho ateistů. Podle kněze, byl lidu Sovětského svazu očkován ateismus, který se zachoval ve východní části Ukrajiny a v západních oblastech země nic takového není.

„Dnes lidé jsou více postiženi na východě Ukrajiny, spíše než na západě. A proč? Protože tam existuje více neznabohů, než na západě. Pokud neučiní pokání a neobrátí se k Bohu, utrpení bude pokračovat," uvedl Filaret.

Náboženský vůdce také řekl, že Bůh potrestá „ruského agresora", který přišel na Krym a Donbas. Právě tak, míní Filaret, jako ve své době Hitlera.

„Tak i Hitlerovi Bůh dovolil přinést velké utrpení naším národům, ale když se lidé začali kát, pomohl Hitlera porazit. Takže teď Bůh dovolil agresorovi jít na Krym. Bůh dovolil agresorovi – Rusku – jít na Donbas, kde tento útočník zabíjel a zabíjí lidi. Ale tohoto agresora Pán ztrestá, jako Bůh potrestal za agresi Německo. Takže Hospodin potrestá ruského útočníka ve svůj čas, protože hřích nemůže zůstat bez trestu," sdělil kněz.

Zdá se, že kromě absence jakékoliv humanity, která spíše připomíná byzantismus v kombinaci s kázání fanatika islámského chalifátu a nikoliv cestu k humanitním základům Evropy, je třeba přidat požehnání zbraním, které zabíjejí bezvěrce. Podle OSN zahynulo v konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny okolo 10 tisíc lidí, z  toho velké množství civilistů, pardon, patrně neznabohů.

Zdroj: pz.cz, apostrophe.com.ua