Kdyby poskytly USA Ukrajině zbraně, které potřebovala, nepoužila by ukrajinská armáda zakázaných kazetových pum, prohlásil předseda senátního výboru pro ozbrojené síly. Washington zkoumá možnost dodatečných dodávek zbraní Kyjevu, a použití zakázaných druhů zbraní ukrajinskou armádou bylo vyvoláno nedostatkem reálné vojenské pomoci z USA, prohlásil předseda senátního výboru pro ozbrojené síly USA senátor John McCain v interview pro Sputnik.


Myslím si, že kdybychom dali Ukrajině zbraně, které potřebovala, nemuseli by Ukrajinci používat kazetových pum. Je to zčásti naše vina“, soudí senátor.

Dodal, že v případě, když přistoupí Washington na dodávky smrtících zbraní ukrajinské vládě, bude třeba také poslat dodatečný kontingent amerických vojenských poradců na území Ukrajiny. Sputnik podotýká, že John McCain je představitelem skupiny senátorů, kteří vystupují pro poskytnutí letální vojenské pomoci Kyjevu.

Senátor rovněž prohlásil, že ukrajinské úřady potřebují protitankové raketové komplety Javelin.

„Potřebují komplety Javelin, potřebují výstroj. Potřebují výzvědné údaje. Potřebují obrovské množství věcí“, cituje Sputnik McCainova slova.

Dříve ve čtvrtek oficiální mluvčí Bílého domu oznámil, že úřady USA nepřijaly zatím rozhodnutí o dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Připomeneme, že situace na Donbasu se prudce vyostřila v lednu poté, co ukrajinská armáda využila příměří, soustředila síly na jihovýchodě země a začala útočit na pozice domobranců, počínaje operací na letišti Doněcka. V ukrajinském Generálním štábu prohlásili, že „ukrajinská armáda má dostatek sil a prostředků, aby zasadila definitivní úder“. Přitom náčelník Generálního štábu Viktor Muženko nehledě na četná obvinění na adresu Moskvy uznal, že jednotky Ruské armády na území Ukrajiny nejsou.

Po prudkém zvýšení počtu obětí konfliktu mezi civilisty domobranci prohlásili, že „odsunou frontovou čáru“, aby znemožnili ostřelování obytných čtvrtí. Jedním z horkých bodů v konfrontaci armády a domobrany na Donbasu se stalo Debalcevo, v jehož okolí bylo obklíčení velké seskupení ukrajinských vojsk.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru