Syrská arabská armáda (SAA) postoupila ve Východní Ghoutě v regionu Velkého Damašku s útoky na militanty Al Nusra a jejich spojence v této oblasti. SAA po surové bitvě s militanty zabrala vesnice Bala Al-Jadida a Hatita Al-Jarsh. SAA tudíž síly militantů rozdělila do dvou různých kapes. Dalším vládním krokem nejspíš bude vyčištění té severní kapsy, kde je koncentrace militantů Al Nusra zvláště vysoká. SAA se svými spojenci nadále rozšiřuje nárazníkovou zónu podél silnice Khanasser-Aleppo s postupem ve směru na východ do provincie Raqqa.


Střednědobým cílem SAA při tomto postupu je zabrat takové strategické body jako letiště Tabqa a letiště Jirah. ISIS v reakci na to posiluje obranu v oblasti východně od jezera Al Jaboul.

10. března pokračovaly jednotky kurdské YPG ve svém postupu proti al-Nusra ve čtvrti Ashafiyeh města Aleppo. Pro-kurdské zdroje hlásí, že při přestřelkách zabili nejméně 8 militantů. Střety tam pokračují.

Mezitím v severních částech regionu Aleppa údajně probíhají těžké srážky mezi ISIS a ostatními skupinami militantů u Qara Koubri.

Irácké síly v západní provincii Anbar od ISIS osvobodily oblast Zankura a evakuovaly asi 10 000 civilistů, řekl 10. března mluvčí Protiteroristické služby Sabah al-Noman. Podle al-Nomana bylo při této operaci zabito 80 militantů ISIS a 56 zajato.

9. března irácké bezpečnostní síly rovněž převzaly vesnice Hit, Zankura a Qaŕiya Asriyan u Ramadi.