Pravděpodobnost ozbrojeného konfliktu na Korejském poloostrově je dost vysoká – nejméně 70%, prohlásil ve čtvrtek jeden z předních čínských expertů pro Koreu profesor Zhang Liangui z Ústavu mezinárodních strategických výzkumů. Podle slov analytika, podaří-li se konfliktu zabránit, musejí všechny zainteresované strany „neodkladně zahájit jednání“ zaměřená na odvrácení podobné krize v budoucnu a na zajištění denuklearizace poloostrova.


Zhang Liangui zdůraznil, že Peking si musí vážně promyslet svou roli v hledání přístupu k urovnání tohoto problému.

 

Dvě Koreje: Jaderný blaf na pozadí déjà vu

Minulý pátek bylo šéfům diplomatických zastupitelství na MZV KLDR vyhlášeno o tom, že po 10. dubna nebude moci vedení země zaručit představitelům jakýchkoliv zahraničních organizací bezpečný pobyt v Pchjongjangu. I když je hrozba jaderné války minimální, uvažují experti o pravděpodobných scénářích ozbrojeného konfliktu na Korejském poloostrově.

V předvečer krvavé tříleté války mezi Severem a Jihem Korejského poloostrova, která začala 25. června 1950, rozebírali stratégové a experti z různých zemí stejně jako nyní možné scénáře vývoje událostí a formulovali pro své vlády a štáby doporučení pro přípravy na válku. A přece jen upřímně věřili, že se jí podaří zabránit.

V současné době převládá v mezinárodním expertním společenství a ve světovém tisku názor, že KLDR přece jen blafuje. A přitom nikdo kromě samotných seveřanů nemá alespoň trochu hodnověrné údaje o skutečném jaderném potenciálu Pchjongjangu.

Podle odhadů odborníků se omezuje jaderný potenciál Severní Koreje na asi šest plutoniových bojových náloží, řekl v interview pro Hlas Ruska analytik Ivan Konovalov:

[quote align="center" color="#999999"]

Nehledě na to, že severokorejská strana prohlašuje o připravenosti jejích raketových a jaderných sil na bojové akce, nejsou žádná potvrzení toho, že tato země skutečně má jaderné zbraně. To všechno připomíná blaf.[/quote]

Ostatně za již existující technologické úrovně v KLDR a za určité vynalézavosti může Pchjongjang najít uplatnění dokonce i pro primitivní jaderný náboj. Hypoteticky je možno si představit, že seveřané se pokusí využít jako prostředků dopravy jaderné nálože ryze civilních lodí nebo dokonce dopravních letadel.

Mezi experty je dost rozšířen názor, že severokorejské vedení se může odhodlat k podobnému kroku v případě, když Kimovi Třetímu bude hrozit porážka v konvenční válce, svržení a zatčení. Avšak dokonce za takové situace je třeba vyloučit odvetný jaderný úder po Pchjongjangu ze strany USA, soudí analytici.

A tu právě vzniká paradoxní situace. Nelze přece provokovat Pchjongjang k použití jaderných zbraní, nejsou však žádné záruky toho, že KLDR nezahájí jako první konvenční válku. USA a Jižní Korea pak budou muset odpovědět, což zcela jistě bude mít za následek vojenskou porážku Pchjongjangu, a tedy i použití atomových náloží – ze strachu a zoufalství.

Ať už nynějším akcím KLDR říkáme jakkoliv – jaderné vydírání, blaf, nebo obojí dohromady, bude další vývoj událostí záležet na tom, vypustí-li seveřané ve slíbeném termínu své Musudany, a jaká bude trasa jejich letu. Doufejme, že Kim Čong-un přece jen blafuje.

Další články k tématu:

Zdroj:  czech.ruvr.ru