Cenami ověnčený žurnalista za případ Írán-Contras Robert Parry se od zdroje blízkého Vladimiru Putinovi dověděl, že Rusko Turecku pohrozilo použitím taktických jaderných zbraní, pokud se Saúdskou Arábií provede společnou invazi do Sýrie. Parry píšící pro Consortium News varoval, že riziko, že Spojené státy se svými spojenci eskalují konflikt v Sýrii kvůli záchraně rebelů, kteří jsou teď na pokraji porážky, by mohlo zažehnout „III. světovou válku“.


„Pokud Turecko (se stovkami tisíc vojáků soustředěných u syrské hranice) a Saúdská Arábie (se svým sofistikovaným letectvem) dostojí hrozbám a budou vojensky intervenovat na záchranu svých klientů rebelů, k nimž patří Fronta Nusra patřící k Al Kaiídě, před mohutnou Rusy podporovanou ofenzivou syrské vlády, pak se Rusko bude muset rozhodnout, aby ochránilo svých asi 20 000 vojáků v Sýrii,“ píše Parry.

„Zdroj blízký k ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi mi řekl, že Rusové tureckého presidenta Recep Tayyip Erdogana varovali, že Moskva, bude-li třeba, je připravena použít taktických jaderných zbraní k záchraně svých vojsk tváří v tvář turecko-saúdskému vraždění. Jelikož je Turecko členem NATO, tak by jakýkoliv takový konflikt mohl rychle eskalovat do plnocenné jaderné konfrontace.“

Parryho zázemí poukazuje, že tato informace by se měla brát vážně. Ten referoval o skandálu Írán-Contras pro Associated Press a pro Newsweek a později dostal cenu George Polka za svou práci na zpravodajských záležitostech.

Podle Parryho, ač se president Obama „snažil Erdogana uklidnit a dát na srozuměnou, že US vojska se k invazi nepřipojí,“ tak „nebyl ochoten takovouto intervenci každopádně zakázat.“

Údajná hrozba Moskvy, že odrazí tureckou invazi do Sýrie jadernými zbraněmi, přichází po komentářích ruského ministerského předsedy Medveděva, v nichž varoval před novou světovou válkou, pokud do Sýrie Spojené státy a jejich spojenci vyšlou pozemní vojska.

Zdejší informace o těchto hrozbách v češtině:

[quote align="center" color="#999999"]