Hlava Krymu Sergej Aksjonov, kdy komentoval návrh zákona Nejvyšší rady o zákazu použití termínů „Rusko“ a „Rus“ k označení současného území Ruské federace, prohlásil, že obyvatelé poloostrova jsou ochotni přejmenovat Ukrajinu. Návrh zákona „O zákazu použití historického názvu území Ukrajiny a jeho odvozenin jako názvu nebo synonyma Ruské federace a použití podobného názvu k označení současného území Ruské federace nebo jakékoli její části" byl předložen Radě v létě 2015.


Iniciátorkou byla poslankyně za Radikální stranu Oleha Ljaška Oksana Korčinskaja. Podle textu dokumentu, pod historickým názvem území Ukrajiny se má na mysli pojmenování „Rus" a od něho odvozené „Rusko", a jejich použití jako oficiálního synonyma Ruské federace je agresivním připomenutím občanům Ukrajiny o „dočasnosti" ukrajinské státnosti.

Pokusy Ukrajiny projednávat na zákonodárné úrovni zákony o přejmenování Ruska se nedají ani komentovat, řekl novinářům v Simferopolu Aksjonov. „Jsme připraveni přejmenovat Ukrajinu na Rusko", takto zareagoval Aksjonov na iniciativu ukrajinských poslanců.

Podle jeho názoru, adekvátní reakce ve světě na podobné iniciativy Kyjeva není možná. „Ve vedení Ukrajiny už nejsou normální lidé. K velké lítosti pro občany Ukrajiny. Prognózovat jejich chování není možno", řekl Aksjonov. „Dokonce i věda jim nemůže pomoci", dodal.

Na Krymu (poloostrov v severní části Černého moře) se konalo 16. března roku 2014 referendum o statusu autonomie, přičemž víc než 96 % účastníků se vyslovilo pro připojení regionu k Rusku. 21. března roku 2014 podepsal ruský prezident Vladimir Putin zákon o ratifikaci smlouvy o začlenění Krymu a Sevastopolu do Ruska, a kromě toho i výnos o vytvoření Krymského federálního okruhu.

[quote align="center" color="#999999"]