Turecko bylo v posledních několika dnech zaneprázdněno vedením světa po kurzu k III. světové válce. YPG syrských Kurdů – kterou Ankara klade jako totožnou s tureckou „teroristickou“ PKK – se přidala k ruskému a íránskému úsilí od odříznutí koridoru Azaz, tj. poslední zbývající zásobovací trasy pro rebely bojující za svržení Bashara al-Assada v Sýrii. Kurdské snahy o sjednocení syrských území, která tato skupina drží východně od Eufratu s městy západně od této řeky, rozzuřilo Ankaru, která na postup YPG pohlíží jako na předzvěst kurdské nezávislosti na Turecku.


Řešením je, jak říká Turecko, 10 km zóna průniku do Sýrie v rámci úsilí o zřízení „bezpečné zóny“ pro ty, kdo prchají před násilím, které zamořilo obležená městská centra této země. To je samozřejmě pro Ankaru jen pouhá záminka k vyslání pozemních vojsk do země, kde se sunnity sponzorované úsilí o svržení Assada potácí na své poslední noze.

Smrtonosný bombový útok v Ankaře, který si ve čtvrtek vyžádal životy několika tuctů lidí, byl, jak šlo předvídat, spěšně použit jako záminka ke spočinutí turecké nohy na syrské půdě. „Před několika měsíci jsem mu na schůzce s ním (s US presidentem Barackem Obamou) řekl, že US dodávají zbraně. Dorazily tři letecké náklady a polovina z toho skončila v rukou Daesh (Islamistického státu) a druhá polovina v rukou PYD,“ řekl v pátek turecký president Recep Tayyip Erdogan. „A proti komu byly ty zbraně použity? Byly tam použity proti civilistům a přivodily jejich smrt,“ dodal.

To je zjevně naprosto absurdní. Turecko valí zbraně a peníze syrské opozici už roky. Když Ankara kohokoliv obviňuje z „dodávek zbraní“ sunnitským povstalcům, kteří ohrožují civilisty, tak je to ztělesněním pokrytectví. V tomto případě je Turecko rozhněvané jen na US a Rusko, protože jak Washington, tak Moskva podporují kurdský živel, na který Ankara pohlíží jako na stejnou hrozbu pro tureckou územní celistvost jako AKP.

[quote align="center" color="#999999"]