Náčelník oddělení pilotovaných programů Roskosmosu Oleg Saprykin je toho názoru, že pro práci na povrchu Měsíce bude možno použít robotů-avatarů, které budou řízeny lidmi ze Země anebo z kosmického prostoru. Podle navrhované koncepce se řídí mechanický robot-avatar prostřednictvím vnější kostry se zpětnou kinematickou vazbou, která plně opakuje lidské tělo. Když se oblékne do vnější kostry, člověk „se fakticky jakoby vstoupí do těla avatara", vysvětlil Saprykin na nedávné tiskové konferenci věnované pilotované kosmické výpravy na Mars.


„Za pomoci podobného robota bude možno, řekl bych dokonce ne virtuálně, ale zcela reálně, cestovat ve Sluneční soustavě. Bude zajímavé ho použít především na Měsíci, protože… Co je řízení tohoto robota na Měsíci? Při zpoždění asi 4 sekundy, které máme s Měsícem, bude možno použít kopírujícího režimu. Člověk bude s tímto robotem pracovat v režimu reálného času", podotkl vědec.

Náčelník Centra pro přípravu kosmonautů Jurij Lončakov dříve oznámil, že ruského robota-androida SAR-401 se plánuje brzy poslat na ISS.