Saúdský ministr zahraničí Adel al-Jubeir tento týden Teheránu vyslal tento vzkaz: [quote align="center" color="#999999"] „Přáli bychom si, aby Írán změnil svou politiku a přestal se vměšovat do záležitostí jiných zemí v regionu, do Libanonu, Sýrie, Iráku a Jemenu. My budeme určitě íránské aktivity konfrontovat a použijeme všechnu naši politickou, ekonomickou a vojenskou moc k obraně našeho území a lidu.“[/quote]


Krátce Rijád a jeho spojenci v Doha a ve Sjednocených arabských emirátech nesou nelibě fakt, že jaderná dohoda P5+1 má v podstatě vyřadit Írán ze seznamu páriů zrovna, když Teherán rozšiřuje svůj regionální vliv přes své šiítské milice v Iráku, pozemní operaci v Sýrii a přes Houthie v Jemenu.

Díky skutečnosti, že Teherán nemá tak těsné vztahy s Houthii, jako má s Hizballáhem a svými zástupnými armádami v Iráku, mohli Saúdové účinně vzdorovat anti-Hadiovským silám v Jemenu, aniž by riskovali přímý konflikt s Íránem, ale nedělejte si iluze, o San’a tu nejde. Jemen je vedlejší scéna. Skutečný boj je o politickou budoucnost Sýrie a o kontrolu nad Irákem, když se z něj US už nadobro vypakovaly. A Írán vítězí na obou těchto frontách.

Během několika posledních týdnů jsme my a další naznačovali, že nelze prostě očekávat, že Washington, Rijád, Ankara a Doha řeknou v Sýrii něžně dobrou noc poté, co roky poskytovaly podporu různým sunnitským extremistickým skupinám bojujícím o destabilizaci regionu. V sázce je prostě příliš mnoho.

Jak bylo řečeno včera, Assadovo svržení by odstranilo klíčového íránského spojence a odřízlo by Teherán od Hizballáhu. Nejenže by tento výsledek vydláždil cestu takovým skutečnostem jako plynovod z Kataru do Turecka, rovněž by to zabetonovalo sunnitskou kontrolu nad regionem způsobem, který by zapudil Teherán v době, kdy se ruší ochromující ekonomické sankce, aby to Íráncům umožnilo odvrhnout visačku státu páriů a vrátit se na mezinárodní jeviště, a to nejen co se týče energetických exportů, nýbrž i z hlediska diplomacie. A prostě tou poslední věcí, kterou chce Rijád před obrozením Íránu vidět, je jeho úchvat moci na prahu Arabského poloostrova.

Díky schizofrenické zahraniční politice Washingtonu, neexistuje účinný způsob jak vzdorovat Íránu v Iráku ale jak tento týden řekl Bloomberg v Dubaji sídlící ředitel Studií národní bezpečnosti a terorismu ve Výzkumném centru Zálivu: „Regionální mocnosti mohou dát Rusům omezený čas na to, aby se ukázalo, zda jejich intervence povede k politickému řešení – pokud ne, potom tu bude zástupná válka.“

To není úplně přesné. Tam už zástupná válka přeci je a na ní je nebezpečné to, že díky faktu, že Írán teď otevřeně režíruje pozemní operaci na straně SSA proti rebelům, tak se ty zástupné značky odstraňují. Teď je to „Írán s Ruskem proti rebelům“, což znamená, že nás dělí už jen jeden stupeň od přímé konfrontace mezi NATO spolu s regionálními spojenci v Rijádu a Doha a rusko-íránskou „družbou“. Zde je Bloomberg s dalšími saúdskými ošemetnostmi:

[quote align="center" color="#999999"]

Mocní saúdští klerici volají po odpovědi na ruský krok, i když toto království zabředlo do další války v Jemenu. Analytici říkají, že saúdská vláda nejspíš zvýší nátok peněz a zbraní svým spojencům u opozice bojující za svržení presidenta Bashara al-Assada, kterého také podporuje hlavní soupeř Saúdské Arábie, Írán.

Ač se Saúdové mohou snažit směřovat svou pomoc v Sýrii na „umírněné síly“, tak je „definice tohoto slova předmětem značných debat,“ řekl Theodore Karasi, politický analytik sídlící v Dubaji. Posílání zbraní „je ze střednědobého hlediska nebezpečné, protože by dost snadno mohly padnout do špatných rukou,“ řekl.[/quote]

A nic si nenalhávejme, neexistují, co se týče Rijádu a Doha, žádné „špatné ruce“. Určitě by sice radši, aby jim ISIS nepobíhala podél nebo uvnitř hranic a nevyhazovala do povětří mešity, ale zase, tyto výbuchy jim poskytují jen více politického krytí k ospravedlnění jejich kampaně v Sýrii. Zpátky k Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Extremistické skupiny už zabraly značné části této země. Saúdové se loni připojili k US vedené operaci proti Islamistickému státu a od té doby v tomto království narostly útoky džihádistů, kde mnohé z nich se zaměřují na menšinu šíitských muslimů v ropou bohaté východní provincii. Assad mezi tím Saúdy a další státy ze Zálivu obvinil z vyzbrojování skupin rebelů s vazbami na al-Kaiídu.

Někteří saúdští myslitelé prosazují přímé vojenské zapojení v Sýrii zrovna tak, jako to toto království už činí v Jemenu. Hostující člen Belfer centra pro vědu a mezinárodní záležitosti při Harvardské universitě Hawaf Obaid je jedním z nich.

„Saúdové budou nuceni vést koalici národů k letecké kampani proti zbytkům Syrských sil, Hizballáhu a íránským bojovníkům, aby zařídili kolaps Assadova režimu a pomohli silám rebelů do Damašku,“ napsal Obaid 4. října v názorovém sloupku do CNN.[/quote]

A ač zatím někteří na takovýto výsledek pohlíží jako na přitažený za vlasy nejen, protože Saúdové jsou díky propadu cen ropy a válce v Jemenu ekonomicky přetaženi k prasknutí, ale i protože by to znamenalo extrémně nebezpečnou eskalaci, tak to ale vypadá, že Katar to tlačí podobným směrem. Tady to je od Sputnik:

[quote align="center" color="#999999"]

Katar, který byl už roky jedním z hlavních sponzorů džihádistických skupin bojujících v Sýrii, teď podle jeho vlastních činitelů aktivně uvažuje o přímé vojenské intervenci do této země.

Vláda Kataru byla po celou krvavou Syrskou občanskou válku aktivním sponzorem protivládních militantů poskytováním zbraní a finanční podpory tzv. „rebelům“. Přičemž mnozí z nich – jako třeba Fronta al-Nusra – jsou přímo přidružené k al-Kaiídě. Tato strategie měla samozřejmě pramálo co společného s potíráním teroristických organizací v regionu.

Ale s tím, jak Rusko vstupuje do čtvrtého týdne svých anti-teroristických náletů, Katar naznačuje, že by mohl zahájit svou vlastní vojenskou kampaň.

„Při čemkoliv, co ochrání Syrský lid a Sýrii před rozdělením, nebudeme šetřit svým úsilím prováděným se svými saúdskými a tureckými bratry, ať je to cokoliv,“ řekl ve středu CNN ministr zahraničí Kataru Khalid al-Attiyah, když se ho ptali, zda podporuje postoj Saúdské Arábie, který nevylučuje vojenskou možnost.

„Pokud vojenská intervence ochrání Syrský lid před brutalitou režimu, tak to uděláme,“ dodal podle katarské státní tiskové agentury QNA.

Syrský náměstek ministra zahraničí Faisal Mekdal pak tuto středovýchodní monarchii rychle varoval, že takovýto krok by byl katastrofickou chybou se závažnými důsledky.

„Pokud Katar splní svou hrozbu vojenské intervence do Sýrie, pak to budeme považovat za přímou agresi,“ řekl podle televize al-Mayadeen. „Naše reakce bude velice tvrdá.“ [/quote]

Aby bylo jasno. Pokud začne Saúdská Arábie s Katarem bombardovat íránské síly ze vzduchu u ruské základny v Latakii, tak se všechno vymkne kontrole.

Tohle Írán prostě nesnese, a pokud byste si na okamžik mysleli, že Moskva nechá Saúdskou Arábii létat do Západní Sýrie a bombardovat Íránce, tak se dočkáte ohromného překvapení. Samozřejmě, že jakmile ruský tryskáč sestřelí nad Sýrií saúdský bojový letoun, tak nebude mít Washington už jinou možnost než jít do války.

Samozřejmě, že by bylo nedbalostí, kdybychom nepoukázali na absurdnost toho, co se tu navrhuje. Katar se Saúdskou Arábií prostě říkají, že by mohly být ochotny za al-Kaiídu jít do války s Ruskem a Íránem, pokud by to znamenalo svržení Assada. Ten koncept Západního světa o „dobrých hoších / zlých hoších“ byl už tedy oficiálně postaven na hlavu.

A mezi tím:

Míra schvalování ruského presidenta Vladimira Putina od té doby, co svým vojskům nařídil, aby zahájila nálety na podporu syrského vůdce Bashara al-Assad, podle státem řízeného centra výzkumů veřejného mínění vyrostla na 89,9 procenta.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]