Ve středu večer jsme naznačovali, že výslovný slib Vladimira Putina dát se do náletů proti teroristickým cílům v Sýrii, ať už s pomocí US nebo bez nich, znamená konec roky dlouhého úsilí Washingtonu o destabilizaci Asadova režimu a o jeho konečné odstranění. Prohlášení Kremlu přišlo právě den poté, co mainstreamová média začala hlásit, že Moskva koordinuje své úsilí v poli s Teheránem (což vůbec nikoho nepřekvapuje), takže to znamená, že sunnitští extremisté anebo CIA vycvičení „bojovníci za svobodu“ s úmyslem uchvátit kontrolu nad touto zemí teď budou potřebovat překonat i Rusko s Íránem, když ten je teď už zjevně ochoten přestat dělat ty špatně skrývané tajnosti se svou podporou Asadovi a už s tím vůbec žádné štráchy nedělat.


Samozřejmě, že s nenapravitelně špatnou situací se to má tak, že ač už z definice ji nelze zlepšit, vždy ji lze zhoršit, a to by pro USA v Sýrii znamenalo, že by se tam třeba objevili Číňané. Peking letos vyvíjel sladěné úsilí o projekci své rostoucí moci a vlivu námořnictva Čínské lidové armády. K tomuto úsilí až dosud patřily i bezprecedentní aktivity s vyloděním a naloděním v Spratlys, tj. při záchranné operaci v jemenském přístavu Aden a překvapivé zjevení se u pobřeží Aljašky.

(čínský voják v Jemenu 29. března)

Vzhledem k tomu a vzhledem k tomu, co víme o podpoře Pekingu Moskvě a Teheránu, by neměly následující zprávy od pro-Asadovských novin Al-Masdar přicházet jako úplné překvapení:

[quote align="center" color="#999999"]

Nedávný příjezd ruské Námořní pěchoty a Letectva do syrského přístavního města Tartus vyvolal po celém světě značně velký zájem, jelikož možnost přímé ruské intervence se stala ohniskem zaměření pozornosti na válku s ISIS (Islamistickým státem Iráku a Al-Šamu).

Pokud by v Sýrii začali Rusové s vojenskými operacemi, jakou roli sehraje US vedená „Koalice proti ISIS“ v bojích s touto teroristickou skupinu? Budou spolu vzájemně koordinovat? Budou se vzájemně vyhýbat?

Rusko vypadá nachystané přijmout přístup jako US vedená Koalice; nebudou však v boji s touto teroristickou skupinou usilovat o pomoc sousedních arabských zemí. Místo toho to vypadá, že jako eventualita připadá v úvahu další světová mocnost, která chyběla v US vedené Koalici proti ISIS: Čína.

V úterý ráno údajně egyptským Suezským kanálem do Středozemního moře proplulo plavidlo Čínského námořnictva, jehož místo určení nebylo potvrzeno.

Avšak podle vyššího důstojníka Syrské arabské armády (SAA), je už zakotvené v syrském pobřežním městě Latakia a čínský vojenský personál a letecká technika má dorazit v nadcházejících týdnech (6 týdnech) do přístavního města Tartus – žádné další podrobnosti uvést nemohl.[/quote]

To přichází dva roky poté, co Čína varovala, že nepokoje v Sýrii by mohly mít negativní důsledky pro globální ekonomiku a 18 měsíců poté, co Peking spolu s Moskvou využily svého veta v Radě bezpečnosti, aby zamezily rezoluci OSN volající po tom, aby se krize v Sýrii ohlásila do Haagu. Toto Čína řekla na shromáždění 22. května 2014:

[quote align="center" color="#999999"]

Pan Wang Min (mluvil čínsky): Eskalace konfliktu v Sýrii po tři roky způsobovala Syrskému lidu nesmírné utrpení a znamenala vážnou hrozbu jak pro země v regionu, tak pro mezinárodní komunitu. Čína vždy trvala na tom, že v Sýrii by všechny strany měly respektovat lidská práva a mezinárodní humanitární zákony a zabraňovat během tohoto konfliktu ubližování nevinným lidem. Čína rozhodně odporovala všemu porušování mezinárodních humanitárních zákonů nebo vážnému porušování lidských práv páchanému všemi stranami konfliktu v Sýrii. Avšak co se týče konceptu rezoluce S/2014/348, o níž před tím hlasovala Rada bezpečnosti, k té má Čína vážné výhrady. Zaprvé si Čína myslí, že jakékoliv uchylování se k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu (ICC) kvůli stíhání pachatelů těžkých násilností by se mělo dít na bázi respektu justiční suverenity státu a principu komplementarity. Čína není Smluvní stranou Římského statutu. Čína měla vždy ohledně uchylování se Rady bezpečnosti k ICC u situací v jednotlivých zemích výhrady. Takové je naše principiální stanovisko.

Zadruhé úsilí o dosažení politického urovnání v dotyčné Sýrii naráží na potíže. Mezinárodní komunita musí podpořit svou důvěryhodnost, zůstat trpělivá a neochvějně oddaná politickému urovnání ve všech směrech. Teď je nejurgentnější potřebou naléhat na Syrskou vládu a na opozici, aby okamžitě realizovaly zastavení palby a skončily s násilnostmi, aby začalo třetí kolo vyjednávání v Ženevě tak, aby mohl postupovat vřed politický proces a zařídila se politická transformace. Předat nuceně situaci v Sýrii ICC za současné situace neumožní ani vybudovat důvěru mezi všemi stranami v Sýrii ani rychlé obnovení vyjednávání v Ženevě. Pouze to ohrozí úsilí vynaložené mezinárodní komunitou na prosazení politického urovnání.

Zatřetí Rada bezpečnosti teď už nějakou dobu vydržela s jednotným a koordinovaným úsilím v otázce Sýrie, a to díky úsilí člení Rady včetně Číny o řešení význačných obav všech stran. V době, kdy mezi jednotlivými stranami ohledně konceptu rezoluce existují vážně rozdělující hlediska, si myslíme, že by Rada měla pokračovat spíše v konzultacích, než s vynucováním hlasování o konceptu rezoluce, aby se tak zamezilo podvrácení jednoty Rady nebo aby nevznikly obstrukce při koordinaci a kooperaci u otázek jako je Sýrie a další vážné problémy. Čínský přístup bohužel výbor nepřevzal a Čína tudíž proti konceptu rezoluce hlasuje. [/quote]

Ano, „čínský přístup bohužel výbor nepřevzal,“ a tak o trochu více než o rok později se tento přístup asi přeformoval do strategie, k níž patří i přímá vojenská intervence na straně Asada.

Prozatím je to ještě pořád v hájemství spekulací, jelikož výše citovaný příběh určitě nemůže poskytnout cokoliv, co by bylo přesvědčivým důkazem pro tvrzení, že čínské ozbrojené síly jsou nachystány přímo intervenovat. Ač to říkáme, tak několik posledních týdnů ukázalo, že situace v Sýrii je pozoruhodně těkavá a to, co jeden den vypadá jako přitažené za vlasy, má potenciál se následně stát realitou, proto tvrdíme, že Xi Jinping by se mohl docela dobře rozhodnout, že Raqqa je dost dobrým místem k otestování té techniky, která byla počátkem tohoto měsíce v Pekingu na výstavě.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]