S tím, jak ve Spojených státech policie každodenně zabíjí lidi, je zajímavé vidět, že v jiných zemích už roky nezabila nikoho. Např. v Norsku policie nikoho nezabila už skoro desetiletí. Podle nedávné zprávy zpracované vládou země je u policie v Norsku daleko menší pravděpodobnost, že vytáhne na podezřelého zbraň, a je ještě daleko méně pravděpodobnější, že opravdu vystřelí. Zpráva ve skutečnosti zjistila, že norská policie loni ze zbraní vystřelila jen dvakrát a žádný z případů neskončil smrtelně.


Existuje mnoho odlišností v kultuře a politice, které přispívají k nižšímu výskytu policejních vražd v Norsku, ale jeden ze zjevných faktorů je i ten, že policie v Norsku zřídka ve skutečnosti má své zbraně při sobě. Ač je určitě právem každého člověka vlastnit a nosit nástroje sebeobrany jako zbraně, tak to vypadá, že když se policii brání, aby měla ve většině situací zbraně, tak se jí umožní, aby vyřešila konflikty, aniž by je eskalovala.

V USA je policie cvičena, aby střílela první a kladla otázky až později a je naprogramovaná, aby si myslela o každém civilistovi, že je potenciální zločinec nebo útočník. Avšak tento druh mentality je kontraproduktivní a ne vždy nezbytný. Existují i jiná možná řešení, k níž nepatří okamžité násilí.

Např. Dale Brown z Detroitu z „centra managementu hrozeb“ ukázal, že lze zastavit zločin a zachránit životy, když nezávislí lidé použijí nesmrtících taktik. V oblastech jako Detroit, kde policie neodpovídá na volání 911, vzal Dale Brown věci do vlastních rukou a začal s vyřizováním těch volání sám, a protože Dale nebyl „nad zákonem“, jak o sobě tvrdí policisté, tak musel zločiny řešit, aniž by lidem ubližoval, protože by za své činy mohl být ve skutečnosti brán k odpovědnosti.

Dále byl rovněž schopen zadarmo posloužit i chudým čtvrtím, když svůj business financoval z poskytování bezpečnosti vysoce příjmovým oblastem.

Podívejte se na Dala a jeho práci na videu níže, abyste se poučili, že ochrana je možná i bez násilí.