Konfrontace v Mukačevu připomíná zkoušku povstání proti ukrajinským úřadům, soudí německý časopis Der Spiegel. Kyjev vyzbrojoval dobrovolnické prapory, mimo jiné i útvary Pravého sektoru, kvůli válce na Donbasu. A nyní tedy radikálové hodili rukavici státní moci tím, že otevřeli „druhou frontu" v Mukačevu, 40 kilometrů od maďarské hranice, píše Der Spiegel. Bojovníci Pravého sektoru se 11. července střetli s milicí a podnikatelskými strukturami v Mukačevu: došlo k přestřelce z granátometu a samopalů. Zahynuli tři lidé, 13 bylo zraněno. Střílející vysvětlili své akce bojem s pašováním, do kterého jsou podle jejich tvrzení zapojeni místní úředníci.


Ve svém prohlášení zveřejněném po těchto událostech Pravý sektor prakticky vyhlásil válku ukrajinským úřadům, které označil za „okupační". Jak prohlásili v této organizaci, skutečná národní revoluce na Ukrajině se nepodařila kvůli politikům, kteří se dostali k moci „na krvi svého lidu".

Pravý sektor vyhrožuje další eskalací. V organizaci oznámili, že jsou připraveni poslat prapory do hlavního města. V Kyjevě uspořádaly stovky nacionalistů mítink před budovou prezidentovy administrativy, protestní akce Pravého sektoru se konaly i v dalších ukrajinských městech.

Vůdce radikálů Dmytro Jaroš zatím ale hraje roli „rozvážného státního činitele": okamžitě se rozjel do Mukačeva a deklaruje přitom cíl „urovnat krizi pokojnou cestou", zdůrazňuje Der Spiegel.

Jaroš se ale netají tím, že jeho loajálnost vůči úřadům není bezmezná, píše Der Spiegel. V jednom ze svých interview varoval Kyjev: „Naše revoluce ještě neskončila".

Pravý sektor je ukrajinské sdružení radikálních nacionalistických organizací. V lednu a v únoru 2014 se zúčastnili jeho bojovníci srážek s milicí a dobytí administrativních budov, a do dubna 2014 — potlačení protestů na východě Ukrajiny. V listopadu 2014 uznal Nejvyšší soud RF Pravý sektor za extremistickou organizaci a zakázal jeho činnost na území RF.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj:  sputniknews.com