Včera, když jsme referovali, že poslední předsunuté postavení Ukrajiny na rebely kontrolovaných východních územích, tj. město Dělbacevo, padlo do rukou separatistů, dospěli jsme k závěru, že „nejspíš jedinou otázkou je, jestli budou boje pokračovat u Mariupolu, který by Rusku umožnil vytvářet pozemní koridor vedoucí nakonec až na Krym. Před chvilkou se nám dostalo odpovědi, když Reuters ohlásil, že „pro-ruští separatisté zahájili minometné útoky na pozice držené vládou u pobřežního města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny a soustřeďují tam své síly, jak ve čtvrtek telefonicky oznámila místní vojska.“


„Zrovna teď probíhají minometné útoky na Širokině,“ řekl místní vojenský mluvčí, čímž mluvil o vesnici asi 30 km východně od Mariupolu podél pobřeží Azovského moře.

„Pořád tam dochází k pokusům zabrat naše pozice. Rebelové tam soustřeďují zálohy,“ řekl tento mluvčí.

No, už od té doby, kdy bylo Minské zastavení palby oficiálně skončeno ještě, než vůbec začalo, si mohl být člověk jist, že k takovým pokusům docházet bude. Důvod: Jak zobrazuje aktualizovaná mapa níže, ukazující, kdo v současnosti kontroluje území východní Ukrajiny – když je Dělbacevo pevně v rukou separatistů – tak je Mariupol posledním předsunutým postavením, než „Novorossija“ vyrazí k dosažení pozemního přístupu na Krym.

A co se týče toho, co se stane, až padne i Mariupol? No, to jim zhroucená ukrajinská vláda ještě ulehčuje. Jak Reuters také hlásí: „Ukrajina přerušila dodávky plynu do svých východních regionů kvůli tomu, že plynová síť byla poškozena boji mezi pro-ruskými separatisty a vládními silami, sdělila ve čtvrtek ukrajinská státní plynárenská firma Naftogaz.“ 18. února byly dodávky plynu kvůli rozsáhlým poškozením plynových přepravních sítí přerušeny. Obnovení dodávek plynu není zatím možné, protože v regionu probíhají boje,“ sdělila tato společnost v prohlášení.

Jinými slovy, když už i Kyjev odřezává východní Ukrajinu od území pod jeho kontrolou, tak to teď bude na Putinovi, aby do toho vstoupil jako „zachránce“ tohoto území před jeho nepřátelskou vládou, které už vůbec na osudech lidí, kteří tam žijí, nezáleží.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz