Poté, co počátkem roku 2014 iniciovala dobře naplánované povstání na náměstí Majdan v Kyjevě, čímž na Ukrajině spustila nejhorší evropský konflikt od Balkánských válek v 90. letech, tak se náměstkyně ministra zahraničních věcí pro evropské a eurasijské záležitosti nedávno pokusila o puč v kyjevském stylu v Makedonii s cílem svržení demokraticky zvolené vlády této země vedené ministerským předsedou Nikolou Gruevskim. To je pro neokonzervativce jako Nuland a její arci-neokonzervativní manžel z Brookingského institutu Robert Kagan příznačné, že když se jejich kandidátům nepodaří ve volbách zvítězit, tak demokratickými volbami opovrhují.


Ač byl ukrajinským president Viktor Janukovič a makedonský ministerský předseda Gruevskij zvoleni podle všech mezinárodních měřítek a norem ve svobodných a férových volbách, tak jejich vlády nebyly dostatečně pro-NATO a pro-USA, aby se líbily Nuland a kabalistům z Projektu nového Amerického století (PNAC) seskupeným kolem jejího manžela.

Taktika Nuland se trochu v její ukrajinské kampani lišila od té makedonské. To pro ni příznačné rozdávání pečiva challah protestujícím na kyjevském Majdanu nabylo formy nevyžádaného nabízení toho makedonského tisku, který naznačoval, že Gruevski odposlouchával až 20 000 Makedonců, a že videonahrávky ukazují, že to při schůzce, kterou měl s Gruevskim, dělali i vůdci Georgem Sorosem financované makedonské opozice, Zoranu Zaevovi.

Makedonské zpravodajství Nuland obvinilo ze spiknutí se Zaevem z makedonské Sociálně demokratické unie Makedonie (SDSM), tj. s bývalou Komunistickou stranou, kterou si americká Ústřední zpravodajská agentura (CIA) spolu se Sorosovými operativci důkladně ochočili. Z pokusu o puč proti Gruevskému také obvinili Radmilu Sekerinskou. Zaev a Sekerinska, jak říkají insideři z Makedonie, nejsou nic více než nastrčené figury od bývalého ministerského předsedy a presidenta Branko Crvenkovského, který nadále vede SDSM a bere velké částky všimného od takových jako CIA a od jejich vypíračů peněz z NGO jako National Democratic Institute (NDI), National Endowment for Democracy (NED), Freedom House a Sorosova Open Society Institute (OSI), aby proti Gruevského centro-pravicové vládě VMRO-DPMNE rozdmýchával tematickou revoluci.

Gruevski se na rozdíl od mnohých USA instalovaných a ovlivňovaných vlád v tomto regionu zdráhal přistoupit k sankcím na Rusko kvůli Ukrajině. Tímto postojem si vláda ve Skopji vysloužila nevraživost Obamovy administrativy a zvláště pak Nuland, v jejíž rétorice se odráží ozvěna od vůdčích neokonzervativních válečných jestřábů jako republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham. Manžel Nuland měl ve skutečnosti tu čest, aby pracoval jako zahraničně politický poradce jak pro McCaina, tak pro očekávanou demokratickou presidentskou kandidátku pro volby 2016 Hillary Clinton.

V reakci na Zaevovo obvinění, že Gruevski odposlouchával 20 000 Makedonců včetně odposlechů telefonních hovorů mezi Zaevem a jeho mladou dcerou, obvinila makedonská vláda Zaeva a jeho společníky, že ve snaze o svržení Gruevského vlády, spolupracovali se zahraniční zpravodajskou agenturou, o níž panuje domněnka, že je to CIA. Kvůli jasným letovým rizikům bylo Zaevovi nařízeno, aby úřadům vrátil svůj pas. Kromě Zaeva byli obvinění ze spolupráce se CIA na svržení Gruevského i další včetně bývalého ředitele Kanceláře pro bezpečnost a kontrarozvědku (DBK) Zorana Verusevského. Gruevski Zaeva obvinil, že hrozil, že prozradí citlivé informace, které SDSM poskytla CIA, o kterých referoval jako o „bombě“ v Makedonských médiích, pokud Gruevski nejmenuje přechodnou vládu, která zemi povede k předčasným parlamentním volbám. Gruevski o Zaevově gambitu prohlásil, že to není nic jiného než vyděračský nátlak, aby byly vyhlášeny mimořádné volby. Co se týče vyvíjení nátlaku na Gruevského vládu, aby rezignovala a vyhlásila předčasné volby, se Nuland uchýlila k tomu samému gambitu, jakého bylo použito i v Kyjevě ke svržení Janukoviče.

Reportér Frankfurter Allgemeine Zeitung Michale Martens, který referoval o makedonském spiknutí k uspořádání puče, tvrdil, že to interview s Makedonskou televizí s jeho původní reportáží o záležitosti s odposlechy nějaké strany uvnitř Makedonie pozměnily. Martens řekl, že odposlouchávat 20 000 lidí, když má země 2 miliony lidí, by dalece přesáhlo schopnosti i východoněmecké Stasi. Martens řekl, že číslo 20 000 každopádně není pravdivé, a že makedonská média a politici jej a jeho článek překroutili. Pravda však přeci nebyla nikdy na straně provokatérů jako Nuland a její neokonzervativní kabaly spiklenců a dezinformačních specialistů.

Nestoudná a nehorázně hubatá Nuland se při 51. Mnichovské bezpečnostní konference v Německu bokem sešla a makedonským ministrem zahraničí Nikolou Poposkim a s presidentem Gorge Ivanovem, aby vyjádřila svou nelibost nad Gruevského vzdorovitostí a nad obviněními proti jejímu příteli Zaevovi a jeho spiklencům z SDSM. Před tím Nuland nabídla zprostředkování dlouhodobého sporu mezi Řeckem a Makedonií kvůli tomu, že ta si klidně používá jméno Makedonie, což někteří Řekové považují za čistě řecké jméno. Pozorovatelé Makedonie pohlíželi na snahy Nuland jako na past, která by pod záminkou tohoto sporu, umožnila americké vládě spolu se sionisty a globální bankéřskou pakáží přijít s tím správě „tematicky“ zaměřeným pučem k uchvácení moci ve Skopii.

Nuland spolu s jejími spoluspiklenci doufali, že si sehrají reprízu Kyjeva v tom, co by šlo označit jako „Kyjev verze 2.0.“

Nuland s jejími spolu-spiklenci ve Skopji jsou vyděšeni z rychlosti, s jakou makedonská bezpečnostní služba zjistila konspirátory tohoto puče. Makedonská policie během razií provedených ve Skopji a ve Velesu zabrala pět notebooků, tři stolní počítače a 19 mobilů, 100 CD a DVD, 17 hard disků a 9 vkladních knížek používaných pučistickými spiklenci včetně mnoha spojených se Sorosem financovanými NGO. Bankovní konta spiklenců se údajně, jak se blížil datum puče, plnila přívaly čerstvých peněžních vkladů od CIA.

Použití sociálních médií ze strany pučistických spiklenců od Sorose a CIA by pak už vůbec nemělo přijít jako překvapení. Sociální média posloužila jako samotné jádro tematických revolucí sponzorovaných CIA a Sorosem na Ukrajině dvakrát při Oranžové revoluci a pak při povstání Euro-Majdan, ale i při Jasmínové revoluci v Tunisku, Lotosové revoluci v Egyptě, Růžové revoluci v Gruzii, Tulipánové revoluci v Kyrgyzstánu a Zelené revoluci v Íránu. Takže i v případě Makedonie tu jsou jasné náznaky, že náměstek ministra zahraničí v Kanceláři pro demokracii, lidská práva a pracující (DRL) Thomas Melia, který je odpovědný za práci DRL v Evropě včetně Ruska, ale i Středního východu a Severní Afriky, aby nachystal puč proti Gruevského vládě, tak konspiroval přímo se Zaevem. Melia je bývalým zástupcem ředitele Freedom Housu, neokonzervativní sešlosti amerických válečných jestřábů v New Yorku z éry Studené války. Ač tento byl založen v roce 1941takovými progresivními figurami jako Eleanor Roosvelt, Ralph Bunche, žurnalistka Dorothy Thomson, romanopisec Rex Stout (tvůrce Nero Wolfe) a republikánským presidentským kandidátem Wendellem Wilkiem (na kterého by dnešní Republikáni v USA pohlíželi jako na zdivočelého liberála), tak se Freedom House vyvinul do zdroje neokonzervativního tlachání, když v jeho správní radě byli v posledních letech zapojeni takoví úchyláci z řad válečných jestřábů jako Paul Wolfowitz, Ken Adelman, Zbigniew Brzezinski, Donald Rumsfeld a Otto Reich. Freedom House nachytali s rukama od krve při nalévání peněz CIA do opozičních skupin v Íránu, Súdánu, Rusku a v Číně. Freedom House v podstatě zrovna tak jako Sorosovy NGO slouží jako zařizovatel CIA podpory pro síly odbojné opozice v tuctech zemí po celém světě, tj. i v zemích, jako je Makedonie, stejně jako Maďarsko, Venezuela, Sýrie, Egypt, Srbsko, Jordánsko, Mexiko a Kuba.

To, k čemu v Makedonii došlo, je klasické dezinformační spiknutí k zavlečení demokraticky zvolené vlády do bažiny politického skandálu. Tohle spiknutí je přímo z příruček scénářů CIA a zrovna takové, jaké v současnosti probíhá i proti presidentkám Christině Fernandez de Kirchner v Argentině a Dilmě Rousseff v Brazílii i proti Michelle Bachelet v Chile. Tam všude čelí CIA upečeným finančním skandálům a jimi vlastněným a provozovaným médiím, která v těchto třech zemích mají. I v Makedonii jsou do této operace zapojena média pod Sorosovým vlivem a Rádio Svobodná Evropa.

Vulgární jazyk Nuland lze srovnávat jen s vulgaritou jejích postranních operací k sesazování demokraticky zvolených vlád. „Nuland“ by se mělo stát synonymem znamenajícím nekalé diplomatické jednání ve stejném stylu jako dnes „quisling“ znamená „zrádce“ ač bylo původně odvozeno od aktivit norského vůdce nacistických kolaborantů s Hitlerem Vikunda Quislinga a slovo „bojkot“, což znamená zrušení všech obchodů s cílovým subjektem, které učinil slavným irský realitní agent kapitán Charles Boycott až natolik, že se stalo součástí anglického jazyka.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org, reformy.cz