Kyjev stahuje těžké dělostřelectvo k osadám Arťomovsk, Mironovskij a Luhanske, tím připravují ukrajinští vojáci provokaci, aby pak obvinili domobrance z porušení minských dohod, prohlásil náměstek velitele štábu domobrany samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin. „Podle našich údajů stáhlo velení Ozbrojených sil Ukrajiny tajně těžké dělostřelecké systémy (raketomety Grad a Uragan) na pozice u osad Arťomovsk, Mironovskij, Svjatodarske a Luhanske. Zároveň soustředili v předsunutých jednotkách na úsecích fronty Arťomovsk a Volodanske několik skupin novinářů s foto a videokamerami, včetně představitelů zahraničních masmédií“, řekl Basurin.


Podle jeho slov, domobranci podezírají, že ukrajinští vojáci hodlají „zahájit palbu a vyprovokovat odvetné akce“.

„A pak zaznamenat, že porušujeme minské dohody, a obvinit nás z toho, že chceme je zmařit“, řekl Basurin.

Místopředseda lidové rady samozvané Doněcké lidové republiky a zástupce republiky v minských jednáních Děnis Pušilin současně prohlásil, že srážky v okolí Debalceva v Doněcké oblasti pokračují.

„Jsme nuceni odpovídat na ostřelování našich osad“, řekl Pušilin ve vysílání Ruské zpravodajské služby.

Jednání „normandské čtyřky“, která se konala 12. února, probíhala na pozadí prudkého vyostření situace na Donbasu vyprovokovaného ukrajinskými silovými strukturami, které dostaly posilu a začaly útočit na pozice domobranců. Podle výsledků schůzky předáků Ruska, Ukrajiny Francie a Německa byl schválen komplex opatření předpokládající mj. zastavení palby na Donbasu do 15. února, stažení těžkých zbraní a vytvoření bezpečnostního pásma.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru