Britský ministerský předseda David Cameron chce od presidenta Obamy, aby dotlačil sociální média ke kolaboraci s GCHQ, s britskou zpravodajskou službou, která při dohledu nad internetem a soukromou elektronickou komunikací pracuje v úzké součinnosti s NSA ze Spojených států. Zpravodajské služby čím dál více kritizují metody šifrování používané k zabezpečení komunikace uživatelů na Facebooku a Twitteru. Šéf MI5 Andrew Parker se pustil do technických gigantů, co zavedli šifrování, a varoval je, že „neustále přibývá těch temných zákoutí, kde mohou ti, kteří nám chtějí ubližovat, kout své plány a pikle.“


Parker řekl, že techno-společnosti musí v boji proti terorismu poskytnout „větší součinnost“ a dodal, že „soukromí přeci nikdy nebylo nějakým absolutním právem.“

Cameronovy požadavky následují po předchozích návrzích, že by Spojené království mělo postavit služby předávání zpráv využívající šifrování mimo zákon.

Cameron při schůzce, která je naplánovaná na pátek, požádá Obamu, aby podpořil úsilí o odmítnutí „bezpečného útočiště“ na internetu pro lidi, kteří jsou považováni za teroristy a za sympatizanty s terorismem.

Privacy International Camerona a britskou vládu obvinila z „cynického oportunismu“ kořistícího z útoku na Charlie Hebdo.

„Vládní činitelé … sice mašírovali ve jménu svobody a lidských práv a tvrdili, že teroristé nikdy nezvítězí, a že to dělají proto, že nenávidí naši svobodu. Ale o chviličku později… hned zkouší okleštit naše práva, jejichž nedotknutelností se veřejně holedbali,“ řekl mluvčí této skupiny.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíek

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz