14 teenagerů zemřelo následkem zásahů amerických policistů po tragédii v Fergusonu. Velký ohlas měla zejména vražda 12letého Tamira Riceho v Clevelandu, který v rukou držel umělohmotnou pistoli. Americký tisk uvádím že nedávné nepokoje na předměstí St. Louisu vyvolaly zájem o koupi zbraní – ten se zvýšil až desetinásobně. Napjatá situace panuje nejen v samotném Fergusonu, ale také v jeho okolí je často slyšet střelba. Objevují se spontánní mítinky, a to nehledě na to, že protesty jsou tvrdě potlačovány. A Obamova výzva ke klidu na málo koho zapůsobila.


Američané jsou skeptičtí k svrchovanosti zákona poté, co porota zprostila vinu z bílého policisty, který zastřelil afroamerického teenagera. Mnohé problémy v americké společnosti se ukázaly právě během těchto protestů. Například, policisté mají právo zastřelit kohokoli bez soudu a vyšetřování. Dnes Američané, kteří se obávají o své životy, nakupují zbraně. A to pouze zvyšuje možnost tragického konce. Nehledě na to, vzdávat se svého práva na neomezený nákup a nošení zbraní nejsou američtí občané připraveni. Myslí si to hlavní redaktor magazínu Geopolitika Leonid Savin:

[quote align="center" color="#999999"]

USA mají velmi liberální pravidla k nákupu zbraní. Samotný státní systém je tak vybudována, že tyto práva a svobody občanů jsou legislativně zajištěny: každý občan může toto právo využít. A samozřejmě také kriminálníci zneužívají tyto možnosti k páchání zločinů. A to je v určitém smyslu dilema – lidé nemohou pochopit, co je pro ně důležité: svoboda a možnost využít své právo nebo státní kontrola. [/quote]

Podle informací deníku The Guardian v loňském roce v USA zemřelo následkem střelných ranění více jak 12 tisíc osob – přibližně 30 lidí denně. Časté jsou případy vražd dětí. K jednou takovému případu došlo v loňském roce, když pětiletý chlapec zastřelil svou dvouletou sestru.

Policisté proto mohou považovat každé dítě s hračkou za potenciální hrozbu. Od toho okamžiku, kdy byl ve Fergusonu zastřelen Michael Brown, policisté zastřelili dalších 14 teenagerů. Deník Daily Beast uvedl, že někteří byli skutečně ozbrojeni. Například osmnáctiletý Jeffrey Holden, který se stal obětí policisty v Kansas City, jako první střílel po policistech. Miguela Bentona, kterého zastřelili v Georgii, nejdříve ukradl zbraň strážci pořádku. Ale ve zbylých případech se zpravidla jednalo o neodůvodněné překročení pravomocí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru