Alexey Navalnyj by nebyl schopen vést tak aktivní život jako nyní, pokud by skutečně došlo k otravě chemickými látkami. (Foto: Instagram)

Jeho vzhled odpovídá diagnóze provedené omskskými lékaři – porušení metabolismu uhlohydrátů, uvedl hlavní toxikolog sibiřského federálního okresu a oblasti Omsk, lékař Alexander Sabajev, vedoucí oddělení omské městské nemocnice záchranné lékařské pomoci č. 1.

„Nemohl by jít do vysílání, komunikovat, vést tak aktivní život. Byl by na nemocniční posteli. To je jednoznačné. Probíhalo by přinejmenším rané období zotavení z toxické encefalopatie, pouze první pohyb rukou, první pohyb nohou, první otevření očí, první pokusy o jídlo s pomocí personálu atd.,“ uvedl Sabajev v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti.

Objasnil, že vzhled pacienta je nyní v souladu s diagnózou stanovenou na omské klinice.

„Chemická onemocnění, jako jsou ochromující nemoci, působí velmi prudce a destruktivně na tělo a zanechávají velmi závažné vnější příznaky,“ vysvětlil Sabajev.

Navalnyj byl hospitalizován v Omsku 20. srpna poté, co se mu v letadle udělalo špatně. Na základě výsledků vyšetření omští lékaři označili hlavní diagnózu za metabolickou poruchu, která způsobila prudkou změnu hladiny cukru v krvi. Co to způsobilo, zatím není jasné, ale podle omských lékařů nebyly v Navalného krvi a moči nalezeny žádné jedy.

Později byl transportován letadlem do Německa. Poté vláda SRN s odvoláním na vojenské lékaře oznámila, že Navalnyj byl údajně otráven látkou ze skupiny toxických bojových látek „Novičok“. Kabinet ministrů Německa později uvedl, že závěry německých odborníků potvrdily švédské a francouzské laboratoře. V této souvislosti Kreml uvedl, že Berlín o svých zjištěních Moskvu neinformoval a ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že Rusko čeká na odpověď Německa na oficiální žádost o údaje k této situaci. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová poznamenala, že za měsíc Rusko zaslalo Německu tři žádosti o právní pomoc ohledně situace s Navalným, žádné odpovědi nebyly obdrženy.

V den Navalného hospitalizace zahájily státní zastupitelství a policie kontroly. Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že de facto probíhají vyšetřovací akce týkající se situace s Navalným, pokud bude potvrzena přítomnost jedovaté látky, bude vyšetřování otevřené i de iure. Podle něj je Rusko připraveno spolupracovat s Evropou na situaci s Navalným, potřebuje však informace z Paříže a Berlína.

Orgány SRN dříve nepopřely, že německá zpravodajská služba BND měla od 90. let přístup k vojenskému otravné látce „Novičok. A je zřejmé, že je třeba v tomto případě na tuto skutečnost upozornit. Zvláště v souvislosti s hysterickou kampaní, kterou rozpoutaly některé země EU – a především Německo – s obvinění Ruska a požadavky uplatnit proti němu sankce.

Berlínská klinika Charité 23. září informovala, že Navalnyj byl propuštěn z nemocnice, jeho stav je uspokojivý, ošetřující lékaři nevylučují jeho úplné uzdravení.

Zdroj: pz.cz