Přinejmenším část další zásilky amerických zbraní shozených Kurdům, kteří brání syrské město Kobani, se dostala do rukou bojovníků Islámského státu. Podle mínění expertů, tento donebevolající případ ještě jednou dokazuje nutnost spolupráce západní koalice s Damaškem. Boj s frontou Islámský stát v Iráku a Sýrii přišel dodnes USA a jejich spojence z koalice na 424 milionů dolarů. Denní výdaje na operaci dosahují sedmi a půl milionu. Je to velmi drahá záležitost pro Západ, který je otřásán zevnitř sociálněekonomickými kataklyzmaty.


A válka s Islámským státem se zdaleka nechýlí ke konci. Víc než to, islamisté jednají stále úspěšněji, míní politolog Stanislav Tarasov:

[quote align="center" color="#999999"]

IS dnes kontroluje asi polovinu Iráku a třetinu Sýrie. Je to obrovské území. Přičemž islamisté mají stále dost velký potenciál. Oddíly IS celkovým počtem na 50 tisíc vojáků gramotně vedou válečné akce. [/quote]

V neděli shodili Američané kurdským domobrancům, kteří brání syrské město Kobani, zbraně, munici a prostředky na poskytnutí první zdravotnické pomoci. Později promítla americká televize záběry, na kterých člověk, jenž se představil jako bojovník IS, prohlíží ležící na zemi bedny s připevněnýmí padáky. Jsou to bedny s municí.V Pentagonu přiznali možnost, že část nákladu získali teroristé. Avšak vyslovili naději, že se větší část přece jen dostala do „správných rukou.“ Expertům se pořád zdá, že se USA nedokážou vyznat ve vlastních cílích a úkolech v tomto regionu. Stanislav Tarasov řekl:

[quote align="center" color="#999999"]

Pentagonští experti prohlašují, že se IS nedá porazit bez pozemní operace. Když se USA a jejich spojenci odváží k tomuto kroku, potrvá velká operace maximálně dva nebo tři týdny. Ale Američané se zatím zdržují. Uvádějí jiné termíny vítězství nad IS: dva nebo tři roky. Víc než to, říkají svým spojencům, že se mají připravit na dlouhou válku. Vzniká otázka: za jakým účelem se to dělá? Američané říkají, že hlavním cílem je Islámský stát. Ale třeba Turecko uvádí jako hlavní cíl Bašára Asada.[/quote]

Jinými slovy, mezi odpůrci IS se dá pozorovat rozkol a neshody. Není pochyb, že členové koalice využijí vhodného případu, aby svrhli Asadův režim. Otázka je ale v tom, který ze dvou cílů, Asada nebo Islámský sát, považují v dané etapě za prioritní.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru