Petro Porošenko z Washingtonu odjel s nepořízenou. Američané mu neslíbili dodat Ukrajině zbraně. Kyjev proto znovu začal hovořit o vlastích jaderných zbraních. Například šéf ukrajinského ministerstva obrany Valerij Heletěj nedávno prohlásil, že Kyjev bude "nucen" znovu přehodnotit svůj nejaderný status, pokud Západ nepodpoří jeho úsilí na "ochranu před Ruskem." A strana Svoboda loni v létě předložila parlamentu návrh zákona, který předpokládá vrátit Ukrajině jaderný potenciál.


Podle názoru expertů se Kyjev Západ vydírá a snaží se tím od něho získat podporu pro svou silovou politiku na jihovýchodě Ukrajiny. Avšak cena jaderné Ukrajiny je pro Západ příliš vysoká, říká vojenský analytik Leonid Ivašov:

[quote align="center" color="#999999"]

K tomu, aby Ukrajina mohla vytvořit vlastní jadernou bombu musí odstoupit od řady mezinárodních dohod. V první řadě od Lisabonského protokolu, podle kterého jsou Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko nejaderné země. Na druhou stranu, dnešní Ukrajina je v bídném ekonomickém a finančním stavu. A aby mohla mít vlastní jaderný potenciál, musí postavit nové závody, provést výzkumy, vytvořit zkušební standy. Na to Ukrajina nemá. Ale Američané povolili Ukrajincům dělat taková prohlášení a možná dokonce pobídli je, aby mohli vydírat Evropu, která by měla být ke Kyjevu štědřejší. [/quote]

Prohlášení ukrajinských politiků o jaderné problematice jsou zjevně neprofesionální. Alespoň si to myslí většina analytiků. Ukrajina nemá zařízení k obohacování uranu a reaktory, které mohou vyrábět plutonium pro jaderné zbraně. Nehledě na vědecko-technický potenciál, kterým země disponuje, vývoj jaderných zbraní si vyžaduje ohromných úsilí a výdajů, kterými Ukrajina naopak nedisponuje.

Pozice mezinárodního společenství k nešíření jaderných zbraní byla v posledních 20 letech důsledná a neexistují důvody, aby se změnila. Jak prohlásil jeden z expertů, v současném světě musíte být Severní Koreou, abyste šli touto cestou. Ještě prezident Juščenko chtěl v zemi vytvořit závod na obohacování uranu k výrobě paliva pro jaderné elektrárny. Spojené státy mu v tom ale okamžitě zabránily. Stejná reakce bude určitě i nyní, říká politolog Pavel Zolotarjov:

[quote align="center" color="#999999"]

Vysocí politici na Západě chápou absurditu tohoto prohlášení a nebudou veřejně očerňovat Kyjev. Reakce na prohlášení ukrajinského ministra obrany bude spíš kuloární, ale tvrdá. A co se týká ukrajinského záměru, tak je dobře, že se dostal na veřejnost. Jen ať celý svět ocení úroveň nezodpovědnosti kyjevské vlády. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru