V současnosti je čím dál tím více možností, jak přesunout flóru dovnitř domovů. Rostliny pěstované uvnitř mají celou řadu výhod. Nejen že slouží jako dlouhodobá dekorace, ale některé mohou prosvítit celý interiér, pročistit vzduch a vytvořit uvolněnější a klidné prostředí domova. Vědecké studie navíc prokázaly, že zeleň v interiéru snižuje úroveň stresu, uvolňuje napětí a pomáhá i s uzdravováním při nemocích. Využijte těchto výhod, které nám příroda nabízí a začněte pěstovat tyto rostliny u Vás doma!


[quote align="center" color="#999999"]

1. Aloe vera

Tato úžasná rostlina hojí spáleniny, štípance či řezné rány, ale také detoxikuje celé tělo a je ideální na zlepšení kvality vzduchu. Pomáhá ho totiž čistit od chemických látek, vypouštěných z čisticích prostředků. Pokud se na jejích listech objeví hnědé skvrny, znamená to, že podíl chemikálií ve vzduchu je škodlivý i pro Vaše zdraví.

2. Břečťan

Podle NASA je břečťan rostlinou č.1 co se týče filtračních schopností. Jde o nejefektivnější rostlinu, která absorbuje formaldehyd a není složitá na údržbu. Má ráda mírné teploty a střední přísun slunečního svitu.

3. Gumovník

Gumovník můžete pěstovat i v slabě osvětlených a chladných prostorách. Navíc je schopný eliminovat toxiny a čistit vzduch.

4. Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk Vám vydrží i bez velkého přísunu vody a světla. Absorbuje oxid uhličitý a v noci naopak vypouští kyslík. Pokud si ho tedy dáte do ložnice, zlepší Vám kvalitu spánku.

5. Lopatkovec

Tato nádherná kvetoucí rostlina je velmi nenáročná. Daří se jí ve stinném a chladnějším prostředí. Redukuje celou řadu toxinů.

6. rod Philodendron

Rostliny rodu philodendron jsou rovněž nenáročné a slouží i jako pěkná dekorace. Podobně jako břečťan absorbují formaldehyd a pokud se o něj budete starat s láskou, vydrží Vám po několik generací. Tyto rostliny mají rády vlažnou vodu a sluneční svit.

7. Bambus

Bambusová palma se na žebříčku NASA umístila mezi 10 nejlepšími rostlinami s čistícími vlastnostmi. Pokud ji budete dostatečně zavlažovat a umístíte ji do stínu, pěkně zvelebí a pročistí Váš domov.

8. Zelenec

Zelenec rovněž efektivně bojuje se škodlivými látkami jako je benzen, formaldehyd, karbon uhelnatý či xylen. Je výbornou alternativou pro všechny, co si chtějí vytvořit hezčí a čistší domácí prostředí.

9. Potos

Potos je jednoduchou a přesto krásnou rostlinou. Nejlépe se mu daří v chladném prostředí s malým přísunem slunečního svitu. Je schopný vyčistit vzduch od formaldehydu.

10. Dracaena

Dracaena může dorůst až do výšky 4,5 metru, což z ní dělá rostlinu vhodnou pro dekoraci a vyplnění prázdného prostoru. Zároveň však ještě odstraňuje toxiny. Vzkvétá ve slunečném prostředí. [/quote]

Rostliny jsou obecně tím nejjednodušším způsobem, jak se vytvořit zdravý, svěží a útulný domov a spokojeně žít v kvalitnějším ovzduší.

Zdroj: aarp.org, huffingtonpost.com