Autorizace presidenta Baracka Obamy k náletům na cíle ISIS v Iráku slouží jako příležitost si připomenout, které země tuhle smrtonosnou teroristickou skupinu živí. Odpovědí je: Saúdská Arábie, Kuvajt, Turecko a Katar – tři z nich jsou největší spojenci Spojených států v regionu. Včera v noci Obama oznámil omezené nálety ke zpomalení postupu bojovníků ISIS a ku pomoci četných členů náboženské menšiny Yazidů, kteří byli nuceni uprchnout do hornaté oblasti na severu Iráku, aby se vyhnuli povraždění.


Administrativa však chybně nevyvíjí žádný tlak na těch několik států v Zálivu, které nesou prvořadou přímou odpovědnost za pomoc ISIS, aby se uchytila v Iráku.

Jak to zadokumentoval Josh Rogin z Daily Beast: „Islamistický stát Iráku a Sýrie (ISIS), který teď ohrožuje Bagdád, byl roky financován bohatým dárci v Kuvajtu, Kataru a Saúdské Arábii, tj. třemi americkými spojenci, kteří ve válce proti terorismu vedou dvojí agendu.“

ISIS kromě samofinancování přes zločinnou aktivitu a trestné daně uvalené na místní obyvatelstvo pod hrozbou smrti spoléhá na neustálý přítok příjmů ze zemí, které už roky financují islamistické extremisty, aniž by se potýkaly s jakýmkoliv následným odporem administrativy v Bílém domě. Dokonce ani důkazům o přímém zapojení Saúdů do 11.9 se nepodařilo vyvolat přehodnocení toho, koho Amerika nazývá přítelem.

„Všichni vědí, že peníze jdou přes Kuvajt, a že pochází od Arabů ze Zálivu,“ řekl Andrew Tabler, vedoucí člen washingtonského Institutu pro blízkovýchodní politiku. „Kuvajtský bankovní systém a jeho penězoměnci byli už dávno velký problém, protože oni jsou hlavním kanálem peněž pro extremistické skupiny v Sýrii, a teď i v Iráku.“

Státní podpora pro ISIS, teď nejbohatší teroristickou skupinu na světě, přiměla iráckého ministerského předsedu Nouri al-Malikiho, aby v televizní interview s France 24 ukazoval prstem na Saúdskou Arábii a Katar. „Obviňuji je z podněcování a povzbuzování teroristických hnutí. Obviňuji je i z politické a mediální podpory, podporují je penězi a kupují pro ně zbraně,“ řekl al-Maliki.

Svým pochybením v povolání těchto zemí k odpovědnosti za financování ISIS Bílý dům záměrně nadřadil důležitost izolace Íránu a Sýrie nad stabilitu celého regionu.

Bílý dům rovněž přímo odpovídá za šíření militantů ISIS tím, že podpořil i jiné teroristické skupiny v Sýrii, které bývaly spojenci, a pak je převzala ISIS.

Ve skutečnosti existují i určité důkazy poukazující, že USA dokonce některé islamisty, kteří se k ISIS přidali, vycvičily v roce 2012 na tajné základně v Jordánsku.

Jordánští činitelé řekli Aaronu Kleinovi, že „tucty budoucích členů ISIS byly v té době vycvičeny jako součást skryté pomoci povstalcům útočícím na režim syrského presidenta Bášara Asada v Sýrii.“

Ovšem i další spojenec USA – Turecko – cvičilo bojovníky ISIS na místě v blízkosti letiště Incirlik u Adany.

Podle šíitského zdroje blízkého iráckému ministerskému předsedovi Nouri al-Malikimu Obamova administrativa přimhouřila oči nad skutečností, že Turecko vybavilo a pak vyslalo tyto bojovníky do Sýrie před tím, než vyrazili na Irák. Tento zdroj se dokonce uchýlil k obviňování Bílého domu, že to on je „komplicem“ ISIS při zabírání významných iráckých měst.

Ať už jsou ty „humanitární“ nálety na Irák opravdu zaměřené na zastavení teroristického řádění ISIS, nebo jde o pouhou součást piklů na vytvoření ospravedlnění k dlouho už očekávanému útoku na Sýrii, tak stejně jako Bílý dům sám, i někteří z údajných nejbližších spojenců Ameriky nesou část viny za pomoc při rozrůstání se ISIS v tomto regionu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com