Když přijde na diplomacii, tak by se John Kerry mohl rychle stát nejsměšnějším šaškem v historii amerického ministerstva zahraničí, to však neznamená, že to, o čem si povídá, nemá pro jiné cenu. Jiné, takové jako je Izrael, jehož vztahy s USA jdou v posledních měsících od horších ke katastrofickému, a o němž Spiegel právě odhalil, že přinejmenším jednou během vyjednávání o Středním východě Johna Kerryho odposlouchával. Izrael pak mohl informací získaných z těchto volání využít během svých vlastních vyjednávání v konfliktu na Středním východě.


Spiegel dále hlásí, že přinejmenším jedna další zpravodajská služba tak poslouchala, jak loni Kerry zprostředkovával mezi Izraelem, Palestinci a arabskými státy. Německé publikace dodávají, že je mrzuté, že „tyto odhalené odposlechy by mohly ještě více poškodit už tak napjaté vztahy mezi vládami USA a Izraele,“ i když s tím, jak Netanyahu otevřeně odmítá Obamovy požadavky na zastavení palby v Gaze, tak by člověka zajímalo, o kolik se to může mezi těmito dvěma „spojenci“ zhoršit.

Ze Spiegelu:

[quote align="center" color="#999999"]

Během vrcholné fáze loňských mírových rozhovorů mluvil Kerry pravidelně s vysoce postavenými vyjednávacími partnery na Středním východě. V té době některé z těchto rozhovorů neprobíhaly přes zašifrované zařízení, nýbrž přes normální telefony s konverzací přenášenou satelitem. Zpravodajské agentury některá z těch volání odchytily. Vláda v Jeruzalémě pak takto získaných informací použila při mezinárodních vyjednáváních s cílem dosáhnout řešení na Středním východě.

Izraelci v současném konfliktu v Gaze nesmírně Kerryho kritizovali s tím, že několik ministrů otevřeně volalo po stažení se z mírových rozhovorů. Jak americké ministerstvo zahraničí, tak izraelské úřady to odmítly komentovat.

Před pouhým týdnem odletěl Kerry do Izraele, aby zprostředkovával mezi konfliktními stranami, ale Izraelci příkře odmítli koncept návrhu na zastavení palby. V tomto plánu nebyla údajně žádná formulace požadující, aby se Hamas zřekl svého raketového arzenálu a zničil svůj systém tunelů. Loni Kerry vyvíjel intenzivní diplomatické úsilí ve snaze o řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci, nakonec však neuspěl. Od těchto rozhovorů zůstávají vztahy mezi Kerrym a izraelským ministerským předsedou Benjaminem Natanyahu napjaté.[/quote]

Izrael samozřejmě jen využil stupidity ministerstva zahraničí při komunikaci po nezabezpečených linkách: to určitě nebylo poprvé. Vzpomeňte, že to bylo v únoru, kdy Rusko vyzradilo ten slavný telefonát „Jebat EU“, při němž Victoria Nuladn velice jasně vyjevila, že ten loutkář za ukrajinskou změnou režimu není nikdo jiné než USA. Jinými slovy to, že Izrael špehoval USA, je zcela normální chování u země, která ví, že její někdejší nejlepší přítel na věčné časy a nikdy jinak začíná ze své podpory couvat a přiklání se ze všech zemí zrovna k Íránu. To však nevysvětluje následující nedávné odhalení: Nové Snowdenovy dokumenty ukazují, že NSA asi dávala Izraeli bezpečnostní informace ještě před Amerikou.

Nebo přinejmenším do té doby, než se Americký lid probudí a nakonec začne požadoval, aby se Kongres odpovídal Lidu USA a ne bankéřům, korporátním nebo zahraničním lobby, tak tohle vysvětluje všechno.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com