Irák říká, že „teroristické skupiny“ se zmocnily jaderného materiálu používaného na universitě na severu země k vědeckému výzkumu. Irácký velvyslanec u OSN apeloval na pomoc, aby se „odvrátila hrozba jejich použití teroristy v Iráku nebo v zahraničí.“ Podle iráckého velvyslance při OSN Mohameda Ali Alhakima bylo na Mosulské universitě asi 40 kilogramů uranových sloučenin. Dodal, že tento materiál „lze použít při výrobě zbraní hromadného ničení.“ „Teroristické skupiny na místech, kde stát ztratil kontrolu, převzaly kontrolu nad jaderným materiálem,“ sdělil Alhakim generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi 8. července v dopise, který ve středu získala Reuters.


Alhakim varoval, že tento materiál by se mohl propašovat i mimo Irák.

O tom ukradeném materiálu panuje domněnka, že to není obohacený uran, takže by bylo těžké, aby si z toho udělaly zbraně, řekl vládní zdroj Reuters.

„Irácká republika upozorňuje mezinárodní komunitu na tento nebezpečný vývoj a žádá o pomoc a upozorňuje na potřebu podpory, aby se odvrátila teroristická hrozba jejich použití teroristy v Iráku nebo v zahraničí,“ uvedl Alhakim v dopise.

Irák v pondělí přistoupil ke Konvenci o fyzické ochraně jaderného materiálu, uvádí Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA). Členové této konvence souhlasí s ochranou použití, skladování a dopravy jaderných zařízení a materiálů, aby jich bylo používáno k mírovým domácím účelům.

„Ta rovněž zajišťuje rozšiřující se spolupráci mezi státy ohledně rychlých opatření k lokalizaci a navrácení ukradeného nebo pašovaného jaderného materiálu, zmírňuje jakékoliv radiologické důsledky sabotáže a brání narušením vzniklým z bojů,“ uvedla IAEA.

Tato zpráva přichází pouze jediný den poté, co Irák řekl OSN, že povstalci se zmocnili kontroly nad bývalým závodem na výrobu chemických zbraní umístěným severně od Bagdádu. Alhakim v dopise OSN uvedl, že „ozbrojené teroristické skupiny“ se zmocnily komplexu Muhtanna 11. června. V tomto závodě zůstávají zbytky bývalého programu chemických zbraní.

V tomto dopise šéfovi OSN, který byl v úterý zveřejněn, Alhakim rovněž prosil mezinárodní komunitu o pomoc. „Irácká vláda žádá členské státy Spojených národů o pochopení současné neschopnosti Iráku vyhovět svým závazkům zničit chemické zbraně kvůli zhoršující se bezpečnostní situace,“ řekl.

Rychlé zábory sunnitských povstalců vedených skupinou Islamistický stát – dříve známou jako Islamistický stát Iráku a Levanty – jim umožnily vyhlásit nad územími v Iráku a v Sýrii pod jejich kontrolou nový Islamistický stát čili kalifát. Tato skupina se primárně skládá z radikálních sunnitských muslimů a získala podporu těch v Iráku, kdo jsou nespokojeni s výhradně šíitskou dominancí v centrální vládě této země.

Tato skupina se 10. června zmocnila kontroly nad druhým největším městem země Mosulem, když z tohoto města sunnitští militanti vyhnali Iráckou armádu a donutili uprchnout i tisíce civilistů. ISIS během záboru zničila v celém městě posvátná místa včetně svatyní a mešit.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  rt.com