Spolu s tím, jak hrozí sektorově zaměřené sankce na Rusko, tak jak hlásí AFP, Porošenko uvažuje o odvolání zastavení palby kvůli sestřelení té helikoptéry (a Irák vypadá, že už má nastražený doutnák k výbuchu), tak jsme se zamysleli nad analýzou UBS o dopadech (ziscích a ztrátách) pro národy světa z trvale vyšších cen ropy, které by to po celém světě mělo. Jak poznamenává Larry Hatheway, zvýšení ceny za barel ropy o 10 USD – tažené nabídkovým šokem – zkrátí globální růst o asi 0,2 až 0,3 procenta. Každých 10 USD v nárůstu ceny za barel ropy typicky přesune kolem 0,5% globálního HDP od spotřebitelů ropy k producentům ropy. Takže kdo získá nejvíce? A je potom opravdu $115 bod zvratu k zastavení globálního růstu?


To sestřelení vrtulníku, o kterém jsme referovali už před tím, zjevně překročilo nějakou červenou čáru…

  • POROŠENKO ŘÍKÁ, ŽE ZASTAVENÍ PALBY NA UKRAJINĚ MŮŽE TAKÉ SKONČIT PŘED TERMÍNEM
  • UKRAJINÁ ŘÍKÁ, ŽE PŘI SESTŘELENÍ HELIKOPTÉRY REBELY ZEMŘELO 9 LIDÍ
  • POROŠENKO: PŘÍMĚŘÍ NA UKRAJINĚ BY MOHLO KVŮLI ÚTOKŮM REBELŮ SKONČIT
  • POROŠENKO: UKRAJINSKÉ SÍLY BUDOU PALBU BEZ VÁHÁNÍ OPĚTOVAT

Takže, kdo nejvíce získá, když se zase otevřou brány pekla a Západ spustí ty cíleném (energetické) sankce…?

Jak to vysvětluje UBS

Pozornost investorů se obrací k ‚ropným končinám‘ a k riziku rozvratu dodávek energie.

Ceny ropy se nedávno posunuly kvůli obavám ze sektářských násilností v Iráku a s tím spojených rizik rozvratů dodávek. Rostoucí ceny energie by mohly rovněž odrážet obavy z možných západních sankcí v případě, že by se dále eskalovalo napětí mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ceny ropy Brent na 115 USD se ukázaly být pro světovou ekonomiku bodem zvratu. To ukazují překvapivá srovnání indexu našeho globálního růstu s cenami Brent (Obrázek 1, dále). Ceny ropy jsou překvapivě v pozitivní korelaci s globálním růstem, jelikož větší růst zvedne poptávku po ropě i s cenou. Existují ale hranice, jak až moc mohou ceny ropy růst, aniž by spustily zpomalení růstu, zvláště když neočekávaný nabídkový šok ceny ropy vyžene náhle nahoru z už vysokých cen.

Ten oči rozšiřující graf nahoře naznačuje, že kdykoliv v posledních letech ceny ropy prolomily 115 USD, tak se globální růst typicky obrátil k horšímu.

Simulace ekonometrických modelů Oxford Economic Forecasting (OEF) naznačují, že nárůst ceny o 10 USD za barel ropy – tažený nabídkovým šokem – seřízne kolem 0,2 až 0,3 procentních bodů z globálního růstu.

Každých 10 USD nárůstu za barel ropy typicky zvýší transfer o 0,5% globálního HDP od spotřebitelů ropy k producentům ropy. Modely předpokládají – a to je z našeho hlediska správné – že sklon k utrácení dodatečného příjmu je v komplexu produkce ropy nižší než v komplexu spotřeby ropy.

Ty samé modelové simulace naznačují, že nově se vynořující na ropnou energii náročné země, kterým chybí kapacity domácí energetické produkce, jsou na tom v kterémkoliv scénáři nárůstu cen ropy typicky hůře (viz Obrázek 2 níže). Např. východoevropské ekonomiky jako je Maďarsko, Česká republika a Turecko, či asijské ekonomiky jako Filipíny, Indie a Thajsko si vedou ve scénářích ropných šoků relativně daleko hůře. Tyto ekonomiky budou trpět propadem na přiškrcení růstu mezi 0,5 až 0,7 procentního bodu po roce neočekávaného vzrůstu cen o dalších 10 USD nad současnou úroveň.

Ropu produkující ekonomiky, jako je Rusko nebo Norsko mají jasně z růstu cen ropy prospěch a užívají si nárůstu HDP až o 0,6 procentních bodů (Rusko) nebo 0,2 procenta (Norsko). Mezi velkými vyvinutými ekonomikami jsou to US a Japonsko, které jsou postiženy nejméně. Před americkou břidlicovou revolucí by modelové simulace naznačovaly negativní dopad o 0,2 až 0,3 procentních bodů snížení amerického růstu na každých 10 USD nárůstu ceny Brent. Tyhle odhady se podle posledních odhadů propadly na 0,1%. Evropské ekonomiky s vyšší intenzitou dovozu ropy jsou tím zranitelnější více než USA, jak odhadují naše na modelech postavené odhady.

Ta teatrálnost, které jsme se před tím divili. S tím, jak jsou teď ruské akcie v zelených YTD, a od zavedení sankcí ohromně předbíhají americké kapitálové podíly, to vypadá, že Obamův jediný krok jsou na energetiku zaměřené sankce … čili že s Ukrajinou zase prostě střelili do nohy (a pomohli Putinovi?). A ten vypadá, že to na něj nedělá žádný dojem:

  • PUTIN ŘÍKÁ, ŽE NA UKRAJINĚ SE JEŠTĚ NEUDĚLALO DOST K PŘEKONÁNÍ KRIZE

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com