Spolu s tím, jak USA uprostřed zase další pokořující zahraničně politické porážky spěšně počítají, kudy z toho co nejméně bolestně ven, věci v Iráku se nadále zhoršují, neboť ten zběsilý blitzkrieg rozpoutaný ISIS/ISIL Al-Káidou se dostává do otáček, které šokují všechny svou rychlostí a rozsahem, takže zabrali další dvě města a hrnou se ke svému cíli: Samotnému Bagdádu. Jak hlásí Reuters, „bojovníci islamistických rebelů se během noci zmocnili dalších dvou iráckých měst a pokračují ve svém zběsilém výpadu na jih k hlavnímu městu Bagdád, aby při své kampani vytvořili středověký kalifát sestavený z rozkouskovaného Iráku a Sýrie.


ISIL při svém výpadu dále na jihovýchod po svém bleskovém úchvatu významného iráckého města Mosul na dalekém severu a domovského města domovského města bývalého diktátora Saddáma Husseina Tikritu vstoupila do dvou měst v provincii Diyala na hranicích s Íránem. Saadiyah a Jalawla padly do rukou sunnitských muslimských povstalců poté, co vládní vojska uprchla ze svých pozic, a spolu s nimi i několik vesnic kolem pohoří Himreen, kterým se militanti dlouho vyhýbali, uvedly bezpečnostní síly.“

Jak ukazuje následující mapa, extremisté Al-Káidy jsou teď jen 30 mil od Bagdádu a rychle se k němu blíží, i když se iráckým silám možná podařilo jejich postup zastavit, a tak teď jsou u města Samara.

Ta mapa výše rovněž ukazuje i rozsáhlou americkou přítomnost v regionu, tu, o které Obama včera konstatoval, že ji zatím není ochoten na armádu ISIS vypustit.

[quote align="center" color="#999999"]

Obama řekl, že vojenská akce samotná není proti ISIL všelékem. Narážel na dlouhodobé Západní stížnosti, že šiítský ministerský předseda Nuri al-Maliki udělal příliš málo ke zhojení sektářského rozkolu, v jehož důsledku se mnozí ze sunnitské menšiny v Iráku cítí být od pádu Saddáma ustrčeni od politické moci, rmoutí se a baží po pomstě.

„Tohle by rovněž mohlo být pro iráckou vládu zvonění budíku. Tohle musí mít i politickou složku,“ řekl Obama.

Americký vicepresident Joe Biden Malikiho telefonem ujistil, že Washington je připraven zintenzivnit a urychlit svou bezpečnostní pomoc.

Bílý dům ve středu signalizoval, že spíše hledá způsoby, jak posílit irácké síly, než aby vyslyšel to, o čem američtí činitelé říkají, že to byly už irácké požadavky na provedení náletů.

Ale obavy z šíření džihádistického násilí by mohly zvednout tlak na robustní mezinárodní akci. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius řekl, že mezinárodní mocnosti „musí situaci řešit.“

V Mosulu ISIL uspořádal přehlídku amerických hlídkových vozidel Humvee ukořistěných od hroutící se irácké armády během těch dvou dnů, kdy jejich bojovníci vyrazili z pouště a zabrali město.[/quote]

Na tuto přehlídku je možné se podívat na klipu níže: