Ač by člověk měl brát místní zdroje v tak turbulentní situaci v místních médiích ideologicky blízkých ke zdrojům informací aspoň trochu s rezervou, tak měla ruská tisková agentura RIA obecně velice dobrou historii při referování zpráv týkajících se ukrajinské občanské války. Takže jestli i v tomto případě je následující zpráva o tom, co se asi mohlo dít přes noc během poslední eskalace bojů u východoukrajinského města Slavjansk, alespoň zčásti pravda, a to zrovna nevykresluje Ukrajinskou armádu v zářivých barvách, tak by člověk mohl pochopit, proč začaly být náhle Západní mediální reportáže o občanské válce na Ukrajině tak vzácné.


Podle RIA, která cituje lidového starostu Slavjanska Vjačeslava Ponomareva, bylo během speciální operace ve Slavjansku zabito asi 1 200 vojáků Ukrajinské armády, zničeno osm helikoptér a 15 obrněných vozidel. K tomu údajně patří i ta 1 helikoptéra, o jejímž zničení jsme už dnes referovali.

[quote align="center" color="#999999"]

„Podle našich informací má Ukrajinská armáda následující ztráty a škody: 1 200 – 1 300 lidí bylo zabito, a zničeno bylo osm helikoptér, 15 obrněných transportérů a tři kusy dělostřeleckých zbraní. Utrpěli těžké ztráty. To mluvím jen o Slavjansku,“ řekl Ponomarjev v interview s lotyšskou radiostanicí Baltkom.

Úřadující president Olexandr Turčynov ve čtvrtek potvrdil, že při sestřelení vojenské helikoptéry bylo zabito 14 ukrajinských vojáků včetně generála. Krátce poté Ukrajinská národní garda upřesnila, že při pádu helikoptéry u Slavjanska bylo zabito 12, nikoliv 14 lidí.

Tento starosta rovněž uvedl, že síly sebeobrany Slavjanska ztratily kolem 200 lidí.

„Zabito bylo asi 200 lidí a 300 zraněno,“ uvedl Ponomarjov.

Ponomarjov se rovněž zmínil, že zemřelo několik civilistů a včera bylo zraněno osm lidí. [/quote]

Mezi tím, jak se boje v poli eskalují, padá na to mediální opona:

[quote align="center" color="#999999"]

Ve čtvrtek kolem poledne místního času začala vojska operující na jihovýchodní Ukrajině pálit na Slavjansk z minometů. Několik soukromých domů bylo srovnáno se zemí včetně domů ve vesnicích Andrejevka a Seržívka na předměstí. Několik tuctů lidí bylo při tom zabito.

Šéf Komise zahraničních záležitostí v Ruské dumě Alexej Puškov ve středu napsal, že kyjevské dočasné úřady lžou, když tvrdí, že cílem vojsk na východní Ukrajině nejsou obytné čtvrti.

Aktivní fáze vojenské operace je teď suspendována, referovala ve čtvrtek ukrajinská tisková agentura UNIAN.[/quote]

Možná, že nejlepším ukazatel toho, jak přesné jsou tyto zprávy, přijde ze samotného Kremlu: jestli jsou boje tak rozsáhlé, jak se referovalo, přetvoří se předchozí ruské návrhy na humanitární intervenci ze zdvořilé nabídky na hrozivé varování o tom, co Rusko udělá, pokud to rovnou nebude akce s překročením hranic.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com