Jak bylo už před tím hlášeno, klíčovou událostí víkendu bylo ukrajinské referendum o nezávislosti, které podle očekávání proběhlo s masovou účastí. Samozřejmě, že na výsledku onoho referenda samotného by vlastně moc nezáleželo: vše, o co jde, je, že proběhlo, a to Kremlu poskytlo nezbytné a postačující ospravedlnění k intervenci a ke vstupu na východní území, pokud to bude zapotřebí. A před několika hodinami ve svém prvním oficiálním prohlášení o referendu v pondělí Kreml prohlásil, že: „Respektuje referendum o odtržení na východní Ukrajině a doufá v „civilizovanou realizaci“ jeho výsledků prostřednictvím rozhovorů mezi Kyjevem a reprezentanty východu.“ 


Jinými slovy, v Putinových očích nemá už Ukrajina legitimní nárok na Ukrajině zůstat.

Od WSJ :

[quote align="center" color="#999999"]

Pro-ruští separatisté vyhlásili vítězství v nedělním hlasování, čímž vystupňovali napětí mezi Západem a Moskvou. Kreml ve svém prvním komentáři od referenda zjevně zpochybňuje stanovisko Západu a Kyjeva, že bylo nelegitimní. (Přečtěte si poslední aktualizace o krizi na Ukrajině.)

Kreml v prohlášení řekl, že Moskva vítá veškeré možné úsilí k zahájení rozhovorů mezi Kyjevem a separatistickými regiony se zapojením Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj.

„Moskva pohlíží na projev vůle lidu Doněcka a Luhanska s respektem a očekává, že praktická realizace výsledků referenda proběhne civilizovaným způsobem bez nějakého návratu k násilnostem prostřednictvím dialogu mezi zástupci Kyjeva, Doněcka a Luhanska,“ uvádí prohlášení.[/quote]

A zatímco EU rychle postupuje s dalším kolem převážně smyslu postrádajících sankcí, tak před chvilkou přišlo oznámení…

  • MINISTŘI ZAHRANIČÍ EU PŘIJÍMAJÍ SANKCE NA 2 KRYMSKÉ SPOLEČNSTI A 13 LIDÍ KVŮLI UKRAJINSKÉ KRIZI – EU DIPLOMATÉ

Rusko do toho nepřestává šťoura, když krátce po prohlášení Kremlu jej ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nahlas přečetl v živém televizním vysílání. Pan Lavrov řekl, že Moskva nevidí žádný smysl v novém kole čtyřstranné schůzky odpovídající Ženevským rozhovorům z dubna mezi Ruskem, Ukrajinou, USA a EU, a říká, že je zapotřebí, aby kyjevská vláda místo toho vyjednávala přímo se zástupci svých východních regionů.

Po prohlášení Kremlu je Doněck v extázi:

[quote align="center" color="#999999"]

„To jsou ohromné zprávy, velice dobré zprávy. Excelentní, excelentní,“ řekl Miroslav Ruděnko, jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky, v reakci na kremelské prohlášení, ve kterém rebelové z ukrajinského jihovýchodu vidí projev podpory.[/quote]

A jak jsme referovali už před tím, tak hlasování o anexi Ruskem (v kombinaci se zavedením rublu jako měny), by mohlo proběhnout už příští týden, avšak prozatím není zcela jasné, jak dlouho to potrvá, než se Rusko stane faktickým vlastním tohoto pozemku:

[quote align="center" color="#999999"]

Pan Ruděnko popsal, že je dost nepravděpodobný krymský scénář – při němž po lidovém referendu rychle následovala ruská anexe – a řekl, že Doněcká lidová republika tudíž přijme kroky ke svému rozvoji jako suverénního státu. K tomu patří „integrační kroky“ jako je připojení ke Kremlem vedené celní unii s bývalými sovětskými republikami a budování vztahů se sousední Luhanskou lidovou republikou, řekl.

Průzkum Sociologického institutu Kyjev International minulý měsíc ukázal, že jen méně než čtvrtině dotázaných lidí se z amlouvá myšlenka federalizace Ukrajiny. Tahle myšlenka měla však širší podporu v Luhanském a Doněckém regionu.[/quote]

Buďte si jisti, že Doněck si teď může dovolit čekat – vše, čeho je zapotřebí, je jen pár dalších provokací Ukrajinské armády, aby se v Kremlu k něčemu rozhodli. Tou stranou, které ale možná utíká čas, je kyjevská vláda, jejíž pupeční šňůra od MMF funguje pod podmínkou, že udrží zemi pohromadě. To se jim nepovedlo. A teď čekáme, abychom viděli, jaká bude reakce MMF, jelikož je to Rusko, nikoliv Západ, kdo nadále v zástupné válce na Ukrajině vítězí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com