V pondělí se podle čínských státních médií Čína s Íránem dohodly na hlubších bezpečnostních vazbách. Prohlášení přišlo po schůzce mezi čínským ministrem obrany Chang Waquanem a jeho íránským protějškem Hosseinem Dehqanem. Podle Reuters, která citovala zprávu tiskové agentury Xinhua, řekla Čína, že bilaterální vztahy „zůstávají pozitivní a stabilní, což vystihují četné výměny na vysoké úrovni a prohlubující se vzájemná politická důvěra.“ Reuters rovněž citovala Changa říkat, že on osobně „věří, že přátelské vztahy mezi těmito dvěma zeměmi stejně jako ozbrojenými silami budou posíleny,“ což je důsledkem „nárůstu vzájemných návštěv a spolupráce v osobním výcviku mezi ozbrojenými silami.“


Podle íránské novinové zprávy Chang rovněž řekl, že Čína na Írán pohlíží jako na strategického partnera. „Vzhledem ke společnému hledisku Íránu a Číny na mnohé důležité politicko-bezpečnostní, regionální a mezinárodní záležitosti, vnímá Peking Teherán jako strategického partnera,“ citovala tisková agentura Fars prohlašovat Changa, který je vnímán, jako že má úzké vazby s vojsky íránských Revolučních gard.

Dehqan za svou stranu řekl: „Věky pokračující historické vztahy mezi těmito dvěma zeměmi, které se táhnou už přes 2 000 let, jsou plné případů spolupráce v kulturní, ekonomické, průmyslové a technologické oblasti.“ Rovněž „projevil naději, že tyto dvě země budou nadále sehrávat pozitivní roli ve svépomocném zajištění regionálního míru a stability,“ čímž patrně mysleli Střední východ a Střední a Jižní Asii

Konkrétněji Fars citovala Dehqana, jak říká: „Rozvojem vojenské spolupráce obou stran můžeme odstranit společné bezpečnostní obavy z extremismu, terorismu, pašování drog a pirátství.“

Ke schůzce došlo v Pekingu. Dehqan do Pekingu dorazil v neděli na čtyřdenní oficiální návštěvu Číny na pozvání Changa. Je to jeho první návštěva v Číně od doby, kdy se stal íránským ministrem obrany.

Dnešní oznámení představuje v jistém smyslu určitý posuv – a možnost oslabení – obranných vazeb mezi Čínou a Íránem. Od revoluce v roce 1979 Teherán trhal vazby s US a se Západním světem a íránské obranné vztahy s Čínou se primárně točily kolem pekingských prodejů pokročilých obranných technologií Teheránu. Jak v roce 2005 uvedl Dan Blumenthal: „Od poloviny 80. let, prodala Čína Íránu jako celek nebo jako části různé varianty protilodních křižujících střel, jako Sikworm (HY-2), C-801 a C-802.“ Bloomenthal rovněž s odkazem na Jane’s report uvedl, že „Čína vyrábí několik tříd taktických řízených střel – JJ/TL-6b a 10A, KJ/TL-10B a novou variantu protilodních střel C-107 speciálně pro Írán.“

Čína je rovněž považována za součást íránského vývoje balistických střel. Podpora Pekingu byla zvláště kritická při pomoci Íránu s přesným naváděním a s raketovým pohonem na tuhé palivo.

Ač panuje domněnka, že v posledních letech – zvláště od konce 90. let – čínská vláda omezila obranné prodeje do Íránu, tak soukromé čínské společnosti pokračovaly v pomoci této zemi v Perském zálivu. V roce 2012 řekl US ředitel národního zpravodajství Kongresu: „Čínské subjekty – primárně soukromé společnosti a jednotlivci – nadále různým zákazníkům dodávají všelijaké k raketám náležející položky včetně exportů do Íránu a Pákistánu.“ US pak opravdu i opakovaně uvalovaly sankce na čínské společnosti a jednotlivce za prodeje obranných technologií Íránu, včetně té z minulého týdne.

Důraz na osobní návštěvu u Changa a Dehqana v jejich řeči by jednoduše mohl být přáním obou stran před veřejností snižovat význam zbrojních prodejů a transferů obranných technologií. Současně s tím, by se v tom mohlo odrážet to, že íránský čím dále schopnější domácí obranný průmysl už nepotřebuje tak výraznou čínskou pomoc. Írán je spolu s tím čím dále znepokojenější dlouhodobými čínskými záměry v oblastech kolem něj.

Čínsko-íránské vztahy se ale obecně zlepšily od té doby, kdy země P5+1 s Íránem loni v listopadu podepsaly dočasnou dohodu. Čínský ropný dovoz z Íránu během prvního letošního čtvrtletí oproti roku 2013 vyrostl o 36 procent. V projevu budoucí ekonomické spolupráce se minulý měsíc sešel Zhang Gaoli, člen stálé komise Politbyra a vicepremiér, s íránským ministrem financí a ekonomických záležitostí Ali Tyyeb-Niou. Tyyeb-Nia Čínu navštívil ve snaze o posílení ekonomických vazeb v různých oblastech. Během této návštěvy se rovněž sešel s čínským ministrem financí Lou Jiweiem.

Čína už je největším obchodním partnerem Íránu a odběratelem ropy. Írán je třetím největším dodavatelem ropy Číně.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: thediplomat.com