Včera jsme v legraci uvedli, že s tím, jak separatisté blokují Slavjansk od invaze ukrajinských speciální sil, a Ukrajinská armáda blokuje Slavjansk od řečených separatistů (není přesně jasné proč), tak východoukrajinské město Slavjansk snadno může být nejblokovanějším městem světa. Ovšem na základě právě zveřejněných satelitních snímků ukazujících hromadění ukrajinských sil kolem Slavjanska – města, které jen pro připomínku je na Ukrajině – už to, co se kolem Slavjanska děje, vůbec není k smíchu. Ruská RIA Novosti hlásí, že obdržela satelitní fotky, „které jasně ukazují soustřeďování velkého množství ukrajinské vojenské techniky a zbraní na hranici s Ruskou federací a v sousedství Slavjanska.“


RIA cituje zdroj z ruského ministerstva obrany, který ty obrázky okomentoval, že ukazují vojenskou formaci sestavenou „k vymazání tohoto města se všemi jeho obyvateli z tváře země.“

Podle tohoto zdroje má skupina více než 15 000 vojáků Ukrajinské armády a národní gardy, asi 160 tanků, 230 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů a až 150 minometů, houfnic a systémů salvových raketometů („Grad“ a „Smerch“).

Tento zdroj dospívá k závěru, že: „Tato koncentrace vojsk v jedné oblasti není odpovídající potenciálním silám sebeobrany vyzbrojeným pouze malým počtem pistolí a poloautomatických pušek.“

Satelitní snímky jsou níže:

Přirozeně, že nic z toho by nemělo přijít jako překvapení, jelikož by člověk předpokládal, že Ukrajina bude reagovat na srovnatelné soustředění ruských sil podél ukrajinské hranice, které bylo samo o sobě odhaleno před dvěma týdny také přes satelitní fotky:

Výše: Údajně ruské vojenské letouny Su-27/30 „Flankers“ z Primorsko-Achtarského letiště v jižním Rusku u Azovského moře, které hraničí s Ukrajinou. (Obrázek: Digital Globe).

Výše: Údajně ruské vojenské tanky a bojová vozidla pěchoty na vojenské základně u Kuzminska, východně od Azovského moře v jižním Rusku. (Obrázek: Digital Globe).

Výše: Údajně ruská paradezentní brigáda nebo Specnaz (speciální síly) v Jejsku u Azovského moře v jižním Rusku. (Obrázek: Digital Globe).

Výše: Údajně ruský dělostřelecký batalion na vojenské základně u Novočerkaska u Azovského moře v jižním Rusku. (Obrázek: Digital Globe).

Silnice v Rusku u ukrajinské hranice – video: