V poslední době se naše národní hlavounstvo cítí být poněkud nemilované. Spekulativní kapitalisté přirovnávají persekuce na bohaté k pogromu na Židy o Křišťálové noci, titáni Wall Streetu říkají, že jsou znechuceni z toho, jak se do nich tepe, a tento týden miliardářský investor Wilbur Ross učinil proklamaci, že „to 1 procento je šikanováno z politických důvodů.“ Rossovo prohlášení vypadá zvláště divně, jelikož jsem se s Rossem přede dvěma lety setkal při události, která by sama o sobě mohla vysvětlit, proč zbytek země i tak finanční magnáty nenávidí – bylo to při výročním zasvěcovacím ceremoniálu kravaťáků z tajného bratrstva Wall Streetu zvaného Kapa Beta Fí (Kappa Beta Phi).


[quote align="left" color="#999999"]

Upraveno z knihy Kevina Roose Mladé peníze, kterou dnes vydalo Grand Central Publishing. [/quote]

„Dobrý večer, Vysoká rado povznesených, bývalí Velcí ranaři, čekatelé na Velké ranařství, členové z Kappy z Wall Streetu, Kappy ze Spring Streetu a z poboček na Montgomery Street, i vy podřadní pulci!“

Bylo to v lednu 2012 a Ross oblečený ve smokingu a v purpurových hedvábných mokasinách vyzdobených řeckými písmeny tohoto bratrstva stál na stupínku oválné místnosti Hotelu St. Regis a vítal dav dvou stovek bohatých a slavných postav Wall Streetu na večeři Kapa Beta Fí. Ross, vůdce (čili „Velký ranař“) tohoto bratrstva se chystal přivítat 21 nových členů – noviců čili „pulců“, jak je ta skupina nazývá – aby se přidali do jejich exkluzivních řad.

Od elegantních večeří s rošty jehněčího a husích jater na něj vzhlíželi mnozí z nejslavnějších investorů světa, včetně ředitelů od téměř všech bank příliš velkých, aby padly, megafirem soukromých podílových fondů a z hlavních spekulativních fondů. Byl tam CEO od AIG Bob Benmosche stejně jako super-právník Wall Streetu Marty Lipton a Alan „Ace“ Greenberg, bývalý předseda Bear Stearns. A tohle byli jen dávní členové. Mezi pulci byli miliardáři ze spekulativních fondů a významný Obamův mecenáš Marc Lasry a Joe Reece, vysoce postavený realizátor obchodů u Credit Suisse. (Viz úplný seznam členů Kapa Beta Fí na kliknutí ZDE.) Prostě řečeno, na St. Regis bylo tu noc koncentrováno dost bohatství a moci na to, že kdybyste tam hodili bombu na střechu, tak by globální finance tak, jak je známe, mohly také přestat existovat.

Ross během své úvodní řeči několik minut mluvil o legendě Kapa Beta Fí – jak s nimi začali v roce 1929 „čtyři C+ studenti Williama a Mary“; jak jejich erb vyobrazující „chlapáckou pravici řádně oděnou u Savile Row a s rukávy košile od Turnbull a Asser“ nadřazenou jejich jmenovcům Fí Beta Kapa (Ross vzýval ty Fí Beta Kapa z loga s rukávem s kanýrem „jako tichým přiznáním homosexuality“); a mluvil o mottu tohoto bratrstva, „Dum vinamus edimus et biberimus,“ že latinsky to je „Dokud žijem, žerem a pijem.“

Na znamení ti finančníci dole hromovým hlasem zvolali: „DUM VIVAMUS EDIMUS ET BIBERISMUS.“