Vědci dnes oznámili, že disponují silnými předpoklady, že objevili božskou částici, tedy Higgsův boson – chybějící částice v teorii o vzniku vesmíru. Předběžné výsledky s kompletními daty z roku 2012 jsou skvostné a pro mě je jasné, že tady máme  Higgsové bosony, ačkoliv je před námi ještě dlouhá cesta zda-li se jedná o „standardní model“ bosonu, či některou z jeho „lehčích“ variant," řekl mluvčí CERNu Joe Incandela.


Vědci z CERNu už v červenci minulého roku vyhlásili, že objevili subatomové částice shodnou s Higgsovým bosony. Higgsův boson je subatomární částice, o níž se skotský fyzik Peter Higgs před třemi desetiletími domníval, že by mohla vysvětlit, jak se hmota spojila a vytvořila tak vesmír se vším, co v něm existuje. Vědci ji hledají už téměř půl století.

CERN

Vědci hledali novou částici ve Velkém Hadronovém urychlovači (LHC). Existenci nové částice dokázali oba experimenty na dvou nezávislých detektorech částic v LHC – CMS i ATLAS. Za práci obou týmů se už stihl poděkovat samotný tvůrce teorie Peter Higgs, který výsledky označil za "důkaz odborných znalostí vědců". "Nikdy jsem si nemyslel, že se to podaří během mého života. Asi požádám svou rodinu, aby dala do chladničky nějaké šampaňské," řekl 83letý Higgs.

Zdroj: mashable.com