Pracovníci shromažďují položky k dodávkám ze skladového patra distribučního centra Amazonu ve Phoenixu v Arizoně. Patent podaný tímto gigantem e-komerce loni v prosinci odhaluje plán na ‚předjímané dodávky‘ – kdy se bude za využití velkých dat předvídat, co si zákazník teprve koupí. Koncem loňského roku vyvolal Amazon po celém světě titulky oznámením plánů na dodávky pomocí dronů. To teď vypadá jako dětská hra v porovnání s jeho novou ambicí: budou vám posílat balíčky, ještě než si je vůbec koupíte.


Pomocí analýz pokladnice dat o uživatelích včetně seznamů přání, obsahu zákaznických karet, předchozích objednávek a dokonce toho, jak se kurzor myši zastavuje nad jednotlivými položkami, si Amazon už důvěřuje, že by mohl vypočítat, co si koupíte, ještě než to uděláte.

S položkami, které byly úspěšně identifikovány, by se pak započal proces dodávky Amazonu a možná by došlo i ke „spekulativnímu dodání na fyzickou adresu.“ Tento patent rovněž rozvádí, jak by šlo využít jen částečných adres, aby se položka dostala blíže k zákazníkovi s tím, že přesné umístění by později poskytl tranzit.

Tohoto patentu si první všiml Wall Street Journal s poznatkem, že „předjímané dodávky“ by mohly vyvolávat spoustu bolestivých problémů. Přinejmenším by ne vždy dodávaly zákazníkovi něco, co se rozhodl objednat.

Amazon řekl, že v takovýchto případech by mohli uvažovat, že dají zákazníkovi za takovou položku slevu, nebo by mu to prostě dali zadarmo. „Dodávky balíčku danému zákazníkovi jako propagační dárek by se pak využily k budování dobrého jména,“ píše se v patentu.

Ač tenhle systém vypadá jako poněkud přetažený, čpí z něj u technologických společností rostoucí trend využívání ohromných svazků uživatelských, z nichž předpovídají budoucí aktivitu.

To, jak Googl sám kompletuje charakteristiku své vyhledávací lišty, je jeden z mnoha dalších dobře známých příkladů, ale jelikož společnosti získávají o zákaznících více a více dat, tak se tyto předpovědi stávají čím dál více přesnější. Je ale dost mrzuté, že vám spíše dodají balíček, který jste si ještě neobjednali než, že vám ten samý balíček dodají dronem.

James Vincent

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: independent.co.uk