Jak bylo před několika dny oznámeno, k poslednímu ztrapnění americké zahraniční politiky došlo v Sýrii, kde byl Spojenými státy podporovaný velitel Svobodné syrské armády nucen utéct do Kataru poté, co „islamističtí bojovníci vyhnali nejvyššího velitele Západem podporovaných rebelů z jeho ústředí.“ Jinými slovy ta Islamistická fronta, což je to daleko stravitelnější jméno pro šest hlavních skupin mezi syrskými nábožensky extremistickými rebely, neboli, jak ji nazývají jiní, Al-Káidy, je teď jediným subjektem, který „bojuje“ s Assadovým režimem (s financováním díky štědrosti Kataru a Saúdů), kteří se od září stali teatrálně zapřisáhlými nepřáteli Johna Kerryho.


Tak co se izolovaná Amerika chystá dělat v zemi, v níž ambice pro katarský plynovod téměř určitě začnou znít v hlavě už na jaře 2014? Proč se přímo zaplést s  Al-Káidou , tedy pardon, s Islamistickou frontou samozřejmě. Protože nepřítel mého nepřítele, který zatvrzele odmítá zříci se Putina nebo Katarcům dovolit přes své území plynovod, je mým přítelem.

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Američtí činitelé se možná tento týden sejdou s veliteli syrské Islamistické fronty, uvedlo ministerstvo zahraničí poté, co tohle seskupení uchvátilo kontrolu nad zbraňovým depem náležejícím Západem podporované opozici.

Reuters přes víkend hlásila, že se očekává, že tyto rozhovory proběhnou, ale američtí zástupci sídlící v Turecku nejsou schopni poskytnout podrobnosti o návštěvě amerického vyslance pro Sýrii Roberta Forda.

„Činitelé ministerstva zahraničí by se mohli setkat se zástupci Islamistické fronty tento týden,“ řekla v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psaki. Řekla, že to neznačí změnu v americké podpoře Syrské národní koalice, tj. umírněné politické opozice. [/quote]

Člověka by ovšem zajímalo, jaké zbraně slíbí americkým různým členům Islamistické fronty z  Al-Káidy , a jak zabezpečí prevenci použití řečených zbraní proti USA?

A co vlastně čeká extremistické „vyjednavače“? Výlet do Ženevy, pokud možno první třídou .

[quote align="center" color="#999999"]

Mluvčí ministerstva zahraničí ve svém emailu uvedla, že syrská politická opozice začala usilovat o kontakty s Islamistickou frontou, což je krok, který „vítáme jako přípravu opozice na konferenci Ženeva 2.“

Monzer Akbik, náčelník štábu Syrské národní koalice, řekl, že Islamistická fronta bude vítána, aby se zúčastnila v Ženevě, i když zatím účast odmítala.

„Je to naše zamilovaná představa, že by Islamistická fronta mohla na Ženevu 2 jít,“ řekl další koaliční vůdce pod podmínkou anonymity.

„Zatím jsme jim nenabídli žádné místo, ale kdyby tam chtěli jít, mohli bychom s nimi sestavit nějaké uspořádání. Ženeva 2 může mít nějaký smysl jedině, když ji budou podporovat bojovníci v Sýrii, mezi něž patří Islamistická fronta.“[/quote]

Čili jak to všechno výše uvedené bude shrnuto americkým ministerstvem zahraničí: úspěch.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com