Minulý týden spatřil dramatické akce zdvihající ceny na trzích s bitcoiny, které táhly série makro události i mikro událostí po celém světě. Propad z uzavření Hedvábné stezky (Silk Road) se ukázal být jen záškubem v historii bitcoinů, které od té doby významně posílily. Turbulence na globálních finančních trzích a nedávné zprávy o vedoucích světových webových stránkách, které bitcoiny berou, možná posílily nadšení pro digitální měnu, nejzajímavější je možná ale nedávné definitivní získání vůdcovství pro CNY (čínský yuan). Směnné kurzy bitcoinů v porovnání s cenami před propadem Hedvábné stezky se za poslední dva týdny vyšplhaly o 14%.


Při $145/BTC na Bitstamp dosáhl bitcoin úrovně, jakou od dubna nikdo neviděl a jediným dnem, kdy bylo dosahováno více po tři po sobě následující dny, bylo během bubliny 3.- 11. dubna. Za povšimnutí stojí, že trh byl v poslední době před dosažením této úrovně výrazně méně turbulentní než v dubnu. Ukazatel volotality (nestálosti) 3DMA před dosažením této úrovně byl tehdy mezi 13% a 22% v porovnání s pouhými 4% v současnosti.

 

Americké události

Ten poslední vzestup může táhnout množství faktorů. Jedním z nich je to, že je známo, že nárůsty cen bitcoinů jsou často v souběhu s mediálním zpravodajstvím. Podle toho i zavření Hedvábné stezky, které vypíchlo využívání bitcoinů k temným účelům, mohlo pomoci přivést na tento trh nové účastníky v důsledku vzniklých odhalení. I nedávná konference Money 2020 v Las Vegas mohla podobně přitáhnout zájem mnoha zavedených finančních hráčů.

I globální makroekonomické prostředí mohlo sehrát svoji roli. Jak už jsme si všimli před tím, bitcoin se drží v obecně protichůdném vztahu k USD, což je aktivum, které bylo v posledních týdnech negativně ovlivněno v důsledku slepé uličky s US dluhovým stropem.

 

Čínské události

Snad nejdůležitější byly aktivity kolem Číny. V poslední době čínská vláda začala být sdílnější ohledně probíhající kampaně za odstranění dolaru z postavení globální rezervy. Ač takováto volání po mezinárodních rezervních platidlech jsou obecně považována za odkaz na Speciální práva čerpání vydávaná MMF, mohla by podnítit i nadšení pro ze své podstaty apolitické bitcoiny. Z Číny přišly rovněž zprávy, že Baidu, pátá největší webová stránka, teď už pro určité služby přijímá bitcoiny.

Možná není jen náhoda, že pohyb cen CNY byl v posledním vzestupu zřetelným tahounem. Položíme-li přes sebe historii obchodování CNY/BTC a USD/BTC, začne být jasné, že obchodování USD/BTC z velké části reagovalo na čínské trhy. Graf níže ukazuje obchodování bitcoinů na trzích CNY stejně jako USD/BTC kurzy převedené k tomuto účelu na CNY. Rozdíly mají sklon se normalizovat kolem 2-3% a vrcholy a propady jsou v periodě s pohyby cen. Prohlédneme-li si tento graf, začne být jasný konzistentní vzor: nejdříve se objeví pohyb cen CNY, zvedne se rozdíl, s tím, že USD se chytnou až mnohem později a nakonec pošlou ten rozdíl zpátky dolů ke 3%.

Související články k tématu ZDE .

Podpořit provoz AC24 bitcoiny můžete ZDE .

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com