Přede dvěma měsíci, když jsme hlásili, že NSA úspěšně vložila ilegální přístupové protokoly od operačního systému Android, a tak získala zadní dvířka do téměř tří čtvrtin všech mobilních telefonů, tak ta zpráva narazila na skepsi a odpor: jak by mohla být architektura open-source tak slabá a otevřená k průniku, byla nejčastější námitka. Jsme zvědaví, zda dnešní zprávy vyzrazené německým Spiegelem, podle nichž NSA může špehovat nejen chytré telefony Android, ale také tahat uživatelská data ze všech iPhonů a zařízení Black Berry „včetně seznamu kontaktů, SMS provozu, poznámek a informací o poloze, kde se uživatel nachází,“ narazí na stejnou skepsi nebo už lidem konečně svitlo, že všechny formy soukromí už zanikly. Zpráva se Spiegelu cituje „vnitřní dokument NSA, že NSA má schopnost stahovat uživatelská data z iPhonů, ze zařízení využívajících Android právě tak jako z BlackBerry, tedy ze systému, který byl před tím považován za vysoce bezpečný.


Tyto dokumenty rovněž poukazují, že NSA sestavila konkrétní pracovní skupiny, aby si poradily s každým operačním systémem, s cílem získat tajný přístup k datům udržovaným na těchto telefonech.“ Ač by to v tomto okamžiku nemělo přicházet jako překvapení, že NSA vtíravě špehuje Američany bez soudního příkazu či povolení, a že má přístup ke každému zařízení umožňujícímu elektronickou komunikaci, tak je tu větší otázka: zda, když se všechno špehuje, ještě něco zbývá? Je carrierpigeons.com i o IPO?

Od Spiegel:

[quote align="center" color="#999999"]

Agentura národní bezpečnosti Spojených států je schopna při operacích shromažďujících zpravodajství přistupovat k uživatelským datům z chytrých telefonů ode všech vedoucích výrobců. Přísně tajné dokumenty NSA, které SPIEGEL viděl, výslovně uvádí, že NSA může takové informace stahovat z iPhonů od Apple, ze zařízení BlackBerry a z mobilního operačního systému Android od Googlu.

Tyto dokumenty uvádí, že pro NSA je možné stahovat i ta nejcitlivější data udržovaná na těchto chytrých telefonech, včetně seznamu kontaktů, provozu SMS, poznámek a informací o místech, kde se uživatel nacházel.

Experti se v těchto vnitřních dokumentech chlubí úspěšným přístupem např. k datům iPhonů, kdy je NSA schopna infiltrovat i počítač, který taková osoba používá k synchronizaci se svým iPhonem. Mini-programy tzv. „skripty“ pak umožní dodatečný přístup k nejméně 38 funkcím iPhonů.

Dokumenty poukazují, že zpravodajští specialisté byli rovněž podobně úspěšní při hackování do BlackBerry. NSA dokumenty z roku 2009 uvádí, že lze „vidět a číst SMS provoz.“

Rovněž uvádí, že v roce 2009 bylo období, kdy NSA dočasně nebyla schopna vstupovat do zařízení BlackBerry. Poté, co tato kanadská společnost v tomto roce převzala jinou firmu, tak změnila způsob komprimace dat. Ale v březnu 2010 odpovědné oddělení v britské zpravodajské agentuře GCHQ v přísně tajném dokumentu ohlásilo, že obnovilo přístup k datům BlackBerry a slavili to použitím slova „šampaňské!“

Dokumenty rovněž uvádí, že NSA se podařil přístup k mailovacímu systému BlackBerry, který je znám jako velice bezpečný. To by mohlo znamenat pro tuto společnost ohromnou ránu, ta totiž vždy tvrdila, že její mailový systém je nekraknutelný.

Činitelé BlackBerry v reakci na otázky SPIEGELU uvedli: „Není to na nás, abychom komentovali mediální zprávy týkající se údajného vládního dohledu nad telekomunikačním provozem.“ Tato společnost řekla, že „do své platformy nenaprogramovala průchod ‚zadními vrátky‘.“ [/quote]

Samozřejmě, že ne, jen NSA umožnila, aby si takový naprogramovala ona. A zatímco největší skandál Obamovy administrativy nadále ještě roste, a způsobuje, že Nixon už vypadá jako amatér, tak jaká je na to reakce? Proč média, s výjimkou jen pár kanálů zůstávají potichu… i k samozřejmému odvracení pozornosti administrativou ve formě války a stovek tisíc lidí, co mají umřít, jen aby udržely prezidenta v křesle.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com