Mluvčí amerického ministerstva zahraničí přiznal, že USA neví, zda nejsou za útok chemickými zbraněmi náhodou odpovědní, darební syrští činitelé z nízkých úrovní vedení. Válečné káře už kolečka upadla úplně. AP hlásí:

[quote align="center" color="#999999"]

Zachycená diskuse o útoku mezi syrskými vojenskými činiteli byla mezi personálem nízké úrovně, aniž by u toho byl přímý důkaz spojující to až k někomu kolem Assada či dokonce s vysokým syrským velením, říkají tito činitelé.


A tak zatímco ministr zahraničí John Kerry v pondělí řekl, že vazby mezi útokem a Asadovou vládou jsou „nepopiratelné“, tak činitelé amerického zpravodajství si nejsou jisti ani tím, že podezřelý chemický útok byl proveden na Asadův rozkaz, a dokonce si nejsou ani úplně jisti, že to provedly vládní síly.

Další z možností, o níž by tito činitelé rádi doufali, že ji vyloučí: je to, že sklady se dostaly mimo vládní kontrolu a byl nasazeny rebely v nekalém a vykalkulovaném pokusu zatáhnout do této války Západ. [/quote]

Jinými slovy, USA tuto možnost nevyloučily … ale jen v to doufají.

New York Times píší:

[quote align="center" color="#999999"]

Američtí činitelé ve středu řekli, že neexistuje žádná „kouřící zbraň“, která s tímto útokem spojuje prezidenta Bášara Asada.

*** [/quote]

Veřejná prezentace syrských důkazů byla dost omezená. Místo teatrálního projevu jako měl v roce 2003 pan Colin Powell – k němuž patřily satelitní fotografie, skřípající nahrávky konverzací mezi iráckými činiteli a ampulka s bílým práškem, co měl symbolizovat antrax – tak američtí činitelé říkají, že zpravodajská hodnocení, která publikují, jsou podobně umírněná tisková prohlášení, jako vydal Bílý dům v červenci s oznámením, že Asadova vláda chemických zbraní použila „proti opozici v uplynulém roce v malém měřítku už několikrát.“

Kromě toho – naposledy, když v Sýrii došlo k útoku chemickými zbraněmi – tak se ukázalo, že to byli rebelové, kdo tento útok provedli.

Podobně Guardian uvádí, že i britští činitelé říkají, že neexistuje žádná 100% jistota o tom, kdo ty útoky provedl, a že závěry o vině vlády se nezakládají na tvrdých důkazech, nýbrž jen na sériích domněnek.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca