Britská centrální banka dovolila nacistům převést miliony z československého účtu. Dokument z roku 1950 ukázal, jak pomohla nacistům uloupit zlato za dnešních 736 milionů liber (842 milionů eur). Nacisté ho ukradli z československého účtu krátce po obsazení Čech a Moravy a vytvoření protektorátu. Národní banka československá, jak zněl oficiální název naší centrální banky před druhou světovou válkou, měla svůj účet v Bance pro mezinárodní vyrovnání.


Tato "banka centrálních bank" vznikla v roce 1930, aby řešila reparace Německa po první světové válce.

Právě Bank of England měla v bance rozhodující vliv. "Spojení bylo důvěrné a rozhodující," píše se v desetistránkovém dokumentu, který vypracovali historici banky o desetiletí později, ale nikdy ho nezveřejnili.

Patnáctého března obsadili bez boje nacisté Česko. Pro nacisty bylo zlato této země důležité, ale Národní banka československá stihla velkou část z něj před příchodem nacistů poslat ven.

Britská vláda po invazi nařídila zmrazit všechny československé účty. Přesto Bank of England dovolila Němcům, aby přelily peníze z účtu v Bance pro mezinárodní vyrovnání na konto jejich Říšské banky. I tyto zdroje využili nacisté k financování své válečné mašinérie.

Žádost o převod byl podán 21. března 1939, šlo o 5,6 milionu liber. To bylo téměř dva tisíce zlatých cihel. V současných penězích je to podle Financial Times 736 milionů liber.

Ty ještě do konce měsíce přešly do holandské, belgické a lucemburské banky.

Bank of England v té době vedl lord Montagu Norman. Ten byl guvernérem dlouhých 24 let, od 1920 do 1944. Deník Independent ho kdysi nazval jednou z nejmocnějších osob své doby.

Zdroj:  rt.com