Dvě americká bojová letadla shodila bomby v aquatoriu Velkého bariérového útesu u australských břehů, který je veden na seznamu UNESCO. Podle plánu cvičení měly bitevníky AV-8B Harrier provést bombardování jednoho z ostrovů u pobřeží Queenslandu. Shoz bomb však byl zrušen a piloti byli nuceni bomby odhodit do moře, protože na palubě zůstalo málo paliva a letadla by s plným nákladem nemohla přistát. Američané tvrdí, že bomby shodit museli, jinak by nemohli přistát. Počínání pilotů však rozzlobilo ochránce přírody.


Celkem byly odhozeny 4 bomby: dvě cvičné a dvě bojové, jejichž roznětky byly před shozením nastaveny do neutrální polohy. Aby byly škody na korálovém útesu co nejmenší, byly bomby shozeny do relativně velké hloubky.

Velký korálový útes poskytuje útočiště stovkám druhů ryb a sám je tvořen až 350 druhy korálu. Místa, kde se dostává nad hladinu, slouží jako útočiště ptákům. 4 tisíce druhů ryb, 350 druhů korálů, desítky druhů mořských hadů, plži, mlži apod. tvoří bohatý a složitý ekosystém, který je možno srovnat jen s tropickým deštným pralesem.

Zdroj:  news.com.au