Zpravodajský náčelník izraelských vojsk řekl, že ze Sýrie se stává přímo na izraelské hranici ‚centrum globálního džihádu‘ s tím, že ti extremisté se nesnaží o pouhé svržení prezidenta Bášara Asada, nýbrž i o vytvoření státu ovládaného islámským náboženským právem. Ředitel vojenského zpravodajství generálmajor Aviv Kochavi varoval, že Sýrie, jelikož přitahuje tisíce globálních džihádistů a muslimských extremistů z celého světa, tak představuje regionální hrozbu. „Středisko globálního džihádu ohromných rozměrů se rozvíjí přímo na našem prahu,“ citují izraelská média, jak říká Kochavi.


„To musí mít zákonitě dopad ne jen na Sýrii či izraelskou hranici, nýbrž i na hranici s Libanonem, Jordánskem a na Sinajský poloostrov a mít to důsledky i pro region jako celek,“ řekl při povyšovacím ceremoniálu velících důstojníků vojenského zpravodajství.

Kochavi argumentoval, že ti extremisté se nezastaví jen svržením Asada, nýbrž půjdou dále a zkusí zřídit stát založený na islámském náboženském právu čili zákonu šaria.

Mluvčí Svobodné syrské armády (FSA) Zaky Mallah v interview s RT potvrdil Kochaviho obavy, když řekl, že syrská opozice je ochotna přijmout podporu od kohokoliv, ať je to třeba „bin Ládin“ nebo „Hitler“.

„V Sýrii je situace pro opozici komplikovaná. Al-Káida využívá příležitost a oni uvažují tak: ‚Vložíme se do toho,‘ když jejich vlastní bratry zabíjí tyran a svět s tím nic nedělá,“ řekl Mallah.

Některé Západní státy včetně UK prozatím už vycouvaly ze svých dodávek zbraní pro opozici – když vyjadřují obavy z hrozby extremismu v Sýrii.

Mallah ale vysvětloval, že opozice se nebojí, že přijde o podporu Západu.

„Protože někteří ministerští předsedové Západních zemí říkají: ‚Uvnitř opozice jsou extremisté,‘ tak to není ospravedlnitelný důvod nepomáhat umírněným,“ argumentuje.

Bratranec syrského prezidenta Ribal Asad před tím řekl, že syrské rebely vedou džihádisté, kteří jsou „horší než nacisté.“

Jordánští činitelé rovněž už v prosinci 2012 Sýrii popsali jako „černou díru, která bude vábit džihádisty z celého světa.“

Mezi tím mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států Jen Psaki v úterý potvrdila, že zpravodajské komise Sněmovny a Senátu daly zelenou dodávkám zbraní CIA pro opoziční bojovníky v Sýrii.

US použijí ty peníze, které jsou už v rozpočtu CIA, a přemístí je do syrské operace. Plán Obamova administrativa oznámila minulý měsíc a patří do něj i poskytování malých zbraní a munice asi 1 200 skupinám syrských rebelů, z nichž někteří jsou známi svým přidružením k Al-Káidě.

Očekává se, že ty zbraně začnou přicházet v několika příštích týdnech.

V poslední době počet džihádistických bojovníků v Sýrii vzrostl. K syrským rebelům se v jejich boji proti vládě Bášara Asada přidaly stovky evropských muslimů odhalilo v dubnu Mezinárodní středisko pro studium radikalizace (ICRS). Většina z nich jsou držitelé britského pasu.

ICRS odhadlo, že do Sýrie od začátku povstání proti vládnoucí režimu odjelo celkem 5 500 zahraničních bojovníků.

Nejednotná syrská opozice sestává z rozmanitých skupin včetně radikálních islamistů ze zahraničí přidružených k Al-Káidě. Někteří zahraniční militanti bojující v Sýrii mají zkušenosti z bojů proti americkým vojskům v Iráku.

V červenci ohlásilo OSN, že syrský konflikt se „drasticky zhoršuje“ s až 5 000 mrtvými lidmi měsíčně a s celkovým počtem mrtvých za více než dva roky dosahujícím 100 000.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com