Server WikiLeaks uveřejnil přes 1,7 milionů dokumentů americké rozvědky a diplomatické služby za léta 1973-1976. Řada uveřejněných dokumentů byla adresována tehdejšímu ministru zahraničí Henrymu Kisingerovi, anebo od něj pocházela. Větší část papírů má značku „nikoli pro zveřejnění“ a některé mají značku „tajně“. Na webu Wikileaks má tato sbírka název Veřejná knihovna diplomacie USA.


Již minulý prosinec prohlásil Julian Assange, že „se nedá zastrašit“ a slíbil, že v roce 2013 zveřejní na milion nových dokumentů, jež se dotknou „všech světových zemí.“

 

WikiLeaks odhaluje tajné dokumenty Guantanamo

Na webových stránkách WikiLeaks začala publikace více než 100 dokumentů ministerstva obrany USA týkajících se podmínek věznění v iráckých věznicích a v Guantanamo.

„Dokumenty ukazují veškerou krutost věznění po 11. září 2001, tmu, kde se nerespektují zákon ani lidská práva, kde mohou být lidé bezdůvodně zatýkáni na žádost ministerstva obrany USA“, praví se v prohlášení uveřejněném na internetových stránkách WikiLeaks.

Prohlášení obsahuje rovněž výzvu k organizacím ochránců lidských práv, aby tyto dokumenty prozkoumaly z hlediska porušení lidských práv.

Další články k tématu:

Zdroj: czech.ruvr.ru