266. papežem se stal 76letý argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio. Byl zvolen koncem druhého dne konkláve. V dějinách katolické církve je prvním neevropským kardinálem, který se stal nástupcem svatého apoštola Petra. Nový papež si vzal jméno František na počest sv. Františka z Assisi. Kancelář Svaté stolice upřesnila, že oficiální jméno nového pontifika je právě František, nikoli František I, jak původně oznámila masmédia. Právě s tímto jménem byl nový papež zařazen do oficiálního bulletinu Vatikánu.

[quote align=“center“ color=“#999999″]

– Konkláve muselo dát světu nového papeže, a kardinálové udělali pro to snad všechno možné. A tu jsem. Nejdříve se ale pomodlíme za našeho emeritovaného biskupa Benedikta XVI. Prosím vás také, abyste se v tichu pomodlili Bohu za mne, aby naše společná cesta byla plna bratrství, lásky a důvěry.[/quote]

Skutečnost, že za pontifika byl zvolen kardinál Bergoglio, byla zcela nečekaná, uznala v interview pro rozhlasovou společnost Hlas Ruska odbornice pro Vatikán Kateřina Santoni-Sinicynová:

[quote align=“center“ color=“#999999″]

– Kdy se objevil na Sixtinskou kaplí bílý kouř, všichni si mysleli, že papežem se stal buď kardinál Bertone, anebo kardinál Scola, milánský arcibiskup. Takže pro nás to bylo velké překvapení. Pravdaže v r. 2005 byl právě kardinál Bergoglio hlavní soupeřem ve volbách Benedikta XVI. To je velmi vzdělaný člověk. Narodil se v Argentině, má však italské kořeny. Byl nejmladším z pěti dětí, dostal diplom chemického technika, a v r. 1969 byl vysvěcen na kněze. Absolvoval seminář. Kardinálem se stal v únoru 2001, Jsme rádi, že byl zvolen právě on, protože působí velmi dobrým dojmem. Další důležitý detail – zvolil si jméno František. V dějinách Svatého stolce to je první případ, kdy se volí světské jméno. Jméno František nebrala Římskokatolická církev vždy dobře. Bylo to hlavně jméno monarchů. Nový papež je jezuitou. V dějinách Římskokatolické církve byli čtyři papežové františkáni. A když si bere jezuita františkánské jméno, to je podle mého názoru dobrý znak. Nejspíše na Církev čekají reformy.[/quote]

Jezuita Jorge Mario Bergoglio je znám jako významný teolog a umírněný konzervativec, vystupoval ostře proti umělým potratům a eutanazii, byl zarytým odpůrcem homosexuálního manželství, nejednou se vyslovil pro různé sociální programy na podporu chudých, a veřejně zpochybňoval spravedlivost politiky volného trhu. Ve Vatikánu se snad rozhodli, že právě takového pontifika Církev nyní potřebuje. Vždyť bude muset řešit celou řadu neodkladných problémů.

Ruská pravoslavná církev uvítala rozhodnutí biskupů římské církve. Jak podotkl vedoucí tiskové služby patriarchy Moskevského a celé Rusi Cyrila jáhen Alexandr Volkov, Ruská pravoslavná církev počítá s tím, že vztahy mezi pravoslavnou a katolickou církví se budou rozvíjet kladně.

Ceremoniál intronizace nového papeže se bude konat 19. března.

Zdroj: czech.ruvr.ru

]]>