Dnes NATO v únoru už počtvrté vyslalo tryskáče Typhoon, aby sledovaly ruské Il-20 nad Baltským mořem. Ovšem s tím, jak na Ukrajině zuří boje – i přes zjevnou radost trhu z dohody o příměří – tak bylo dnes největší zprávou tvrzení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, že jeho aliance má důkazy o ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině, i přesto, že šéf ‚nezávislého‘ OSCE prohlásil, že na ukrajinském východě žádná ruská vojska neviděl. Člověka by mohlo zajímat, jestli má NATO YouTube důkaz jako ten s tím bitevníkem s americkým akcentem, který jsme naposledy zmínili.


Důkaz?

[quote align="center" color="#999999"]

Jak hlásí TASS, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tvrdil, že zpravodajská služba této aliance má určitá dokumentární data o ruské vojenské přítomnosti na východní Ukrajině. Stoltenberg to oznámil při vysílání v rádiu Kommersant FM.

Podle Stoltenberga by militanti na východní Ukrajině nebyli schopni dosáhnout takových úspěchů, jaké předvádí, bez ruské podpory.

Řekl, že NATO získává data o ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině od zpravodajských služeb, žurnalistů a z jiných zdrojů, ale žádná konkrétní fakta neprezentoval.

Moskva opakovaně údajnou přítomnost ruských vojsk na východní Ukrajině popírala. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov koncem ledna řekl, že ti, kdo Rusko obviňují z posílání vojska a zbraní do konfliktem rozervané východní Ukrajiny, by měli svá obvinění podložit důkazem.

„Slyšeli jsme o přílivu ruských vojáků a zbraní už hodně,“ řekl Lavrov promlouvající na své výroční tiskové konferenci. „A pokaždé odpovídám, že když někdo mluví s takovou jistotou, tak by měl prezentovat nějaká fakta. Avšak zatím nikdo tato fakta nebyl schopen nebo ochoten prezentovat.“

Západ opakovaně Moskvu obviňoval z jejího údajného vojenského zapojení do bojů na jihovýchodě Ukrajiny a uvaloval kvůli tomu na Rusko širokou škálu sankcí. Moskva tyto domněnky zavrhuje a loni v létě odpověděla odvetnými sankcemi proti Západu. Ruský president Vladimir Putin řekl, že ti Rusové, kteří se účastní bojových operací na jihovýchodě Ukrajiny, jsou dobrovolníci a žádný žoldnéři.[/quote]

Avšak, jak referuje TASS, šéf OSCE na ukrajinském východě žádná ruská vojska neviděl.

[quote align="center" color="#999999"]

Generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OSCE) Lamberto Zannier řekl fóru o projektové koordinaci OSCE na Ukrajině, že tam nemůže potvrdit pohyby nebo přítomnost ruských vojsk, přičemž uvedl určité restrikce na práci pozorovatelů včetně obtížnosti pohybu v bojových zónách.

Když Zannier komentoval nové uspořádání z dohod dosažených ve čtvrtek v Minsku, tak řekl, že jsou nejlepší z existujících příležitostí k ukončení konfliktu na ukrajinském východě. Řekl však, že stažení těžkých zbraní neznamená demilitarizaci konfliktní zóny.

Tato organizace specifikuje lokality, kam se tyto zbraně přemístí. Zástupci OSCE během diskuse o realizaci dohod řekli, že pokud budou mít garantovanou bezpečnost, tak jsou připraveni poskytnout obecné monitorování hranice mezi Ukrajinou a Ruskem.[/quote]

* * *

Překlad: Miroslav Pavlíček

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz