Poznámka: DEBKAfiles’s je izraelský zdroj údajně silně provázaný s Mossadem. Jeho postoje tomu odpovídají, ale jeho faktické informace a zejména předpovědi budoucích událostí bývají neuvěřitelně přesné. Obamovou administrativou nepohnulo zjištění IAEA, že Irán instaloval 180 pokročilých odstředivek v Natanzu. Bílý dům opravdu ve čtvrtek 21. února řekl, že k řešení jaderných problémů s Iránem „je diplomatické řešení stále možné.“ Zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii vyšla následující den: Ty nové centrifugy IR-1m instalované v Natanzu údajně obohacují uran třikrát rychleji než zastaralé stroje používané v Natanzu až dosud, což znatelně Teheránu zkrátí cestu k atomové bombě.


IAEA rovně uvedla, že rychlejší než očekávaný pokrok je i ve zprovozňování závodu v Araku na výrobu plutonia.

Tato zjištění znamenají, že ta červená čára loni v září před Valným shromážděním OSN nakreslená izraelským ministerským předsedou Benjaminem Netanyahu, který řekl, že Iránu se nesmí dovolit skladovat 250 kilo uranu skoro zbraňové třídy o 20 procentní čistotě – se blíží rychleji než je ta nejzazší hranice „koncem jara až počátkem léta“ stanovená pro zastavení Iránu, než si bude moci postavit jadernou bombu.

Ovšem ve čtvrtek v reakci na zjištění IAEA řekla Netanyahuova kancelář jen, že zjištění této zprávy „dokazují, že Irán nadále rychle postupuje za červenou čáru,“ a že, „Irán je blíže k dosažení obohacení pro jadernou pumu, než kdy dříve.“

Zdroje z administrativy hlásí, že USA nadále tlačí Irán k rozhovorům jeden s jedním poté, kdy se Irán 26. února setká v Kazachstánu se šesti mocnostmi – i když to tajné kolo před dvěma měsíci nevyšlo. Gary Samore, Obamův asistent, co to uspořádal, byl mezi tím z Bílého domu propuštěn a odešel na Harvardskou universitu.

Ovšem Barack Obama trvá na zapojení diplomacie a na „zvýšeném tlaku“ (sankcích) jakožto výhradním prostředku zabránění Iránu, aby získal jadernou zbraň.

Nejvyšší vůdce Iránu ajatolláh Ali Chamenei americkému prezidentovi pomohl k místu, hlásí zpravodajské zdroje DEBKAfile’s: Teď žádá splacení dluhu. Respektoval Obamův požadavek zdržet se zkažení jeho kampaně za znovuzvolení v listopadu a zadržel provedení „ Říjnového překvapení“, které americká média široce předpovídala.

Teherán teď čekají v červnu prezidentské volby a Chameneí se chce ujistit, že USA mu nezkazí plány. Jeho nejzazší aspirací je zákonem zablokovat odcházejícímu prezidentovi Mahmoudu Ahmadinejadovi prezidentství a nahradit jej nevyhraněnou, necharismatickou figurkou, kterou si sám vybere, která je rovněž kompetentním administrátorem a kvalifikovaná k vytažení Iránu z jeho ekonomického marasmu. Ne všechny iránské potíže jsou způsobeny sankcemi; Ahmadinejadova vláda zažila spoustu nefunkčnosti a korupce.

Iránskou kampaň sužují extrémní násilnosti až i k hrozbám zavražděním. Ten nejvyšší vůdce teď Obamově administrativě nabízí určitý klid a mír na diplomatické frontě.

Podle našich zdrojů iránská bouřlivá volební kampaň bude Teherán držet zpátky od jakéhokoliv skutečného diplomatického průlomu nebo pokroku až do definitivního jaderného vyzbrojení, dokud nebude zvolen nový prezident a vytvoří někdy na podzim vládu.

Současně s tím hraje ajatolláh složitou dvojí hru s udržováním vysokého diplomatického napětí a s vyhýbáním se skutečnému dialogu s Washingtonem. Opravdu, on by dokonce mohl i uvítat tvrdší sankce a vojenské hrozby k podpoře jeho kandidáta na prezidenta a k ponechání Ahmadinejadovy kandidatury k potrestání z rukou trpících iránských voličů.

Nicméně jsou tu rozporuplné signály z Washingtonu, Evropy, Izraele a od IAEA. Na jednu stranu je tu poplach kolem rychlého postupu Teheránu ke schopnosti jaderného vyzbrojení, zatímco na druhou stranu se trvá na tom, aby se k jeho zastavení nedělalo nic podstatného kromě marných keců. Všechny čtyři strany ale hrají ajatolláhovi do karet.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: debka.com